AlltomBostad
 

Kontrollera ditt hus efter vintern!

<p>
Se över fönsterbågar och kontrollera kittet så att det inte är torrt och sprucket annars kan fönsterbågen ruttna när snön smälter.
</p>

Se över fönsterbågar och kontrollera kittet så att det inte är torrt och sprucket annars kan fönsterbågen ruttna när snön smälter.

När snön börjar smälta är det hög tid att gå husesyn. Den kalla vintern kan ha gått hårt åt huset och det finns risk för fukt- och rötskador, men det finns sätt att förebygga problemen.

Ett hus kan liknas vid en levande organism som påverkas av kyla och värme. Det gör att huset måste underhållas och skötas om. De stora hoten är fukt och vatten som tränger in i sprickor eller genom blottade ytor. Det är bra att upptäcka eventuella problem tidigt.

Husgrunden är den viktigaste beståndsdelen i huset. Se om det uppstått sprickor i fasaden och om putsen fortfarande ser bra ut. Du bör särskilt leta efter mörka fläckar. Risken är att fläckarna är instängd fukt, vilket inte är bra. Ta reda på var det kommer ifrån och åtgärda skadan. 
Skydda husgrunden från smältvatten. Kontrollera dräneringen så att smältvattnet rinner bort från huset och se till att avloppsbrunnar på tomten och precis utanför är fria från snö och is. Hängrännorna måste rensas och befrias från is så att vattnet kan rinna fritt, annars kan smältvattnet rinna ner längs fasaden och krypa in vid fönstren.

Taket är ett av husets mest utsatta delar. Kyla och blåst kan flytta på enstaka takpannor och få dem att spricka. Under takpannorna ligger underlagspapp som måste skyddas annars riskerar taket att släppa igenom väta. Gör även ett besök på vinden och titta efter missfärgningar och läckage från taket.

Fasaden bör kontrolleras, särskilt de nedre delarna. Leta efter sprickbildningar där fukt kan tränga in. Kontrollera ändträet om du har träpanel så att impregneringen håller fukten borta, annars kan det leda till rötskador.

Fönster – se över fönsterbågar och kontrollera kittet så att det inte är torrt och sprucket. Fönsterbågen riskerar att ruttna om fönstret är dåligt kittat.

– Man bör komma ihåg att ju längre man låter huset förfalla, desto dyrare blir det att åtgärda, säger Nils Lagerlöf, vd för Klara Bygg och Inredning.

 

Källa: Klara Bygg och Inredning 
Foto: Annika Rådlund

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår