Kyld luft hetaste trenden i villan

Kyld luft hetaste trenden i villan

Brukar du lida av sommarvärmen i din villa? Då kan en luftkonditioneringsanläggning vara ett bra val och det är dags att tänka på installationen innan värmen kommer. Det finns modeller från några tusenlappar och uppåt.

Sommaren innebär inte bara sol, bad och långa ljusa kvällar. Hettan gör även att inomhusklimatet många gånger kan bli outhärdligt. Värme i kombination med fuktig luft gör att många upplever att de får svårt att sova och att humöret påverkas till det sämre. Samtidigt blir vi allt mer bortskämda med komfortkyla på våra arbetsplatser och i våra bilar.

- Trenden är tydlig, vi vill ha ett bättre inomhusklimat även i våra bostäder och vi är beredda att betala för det, säger Johan Tegnelius på Kyl & Värmepumpföretagen.

Den villaägare som har en luft-luftvärmepump kan på ett enkelt sätt kyla sin bostad när det är som varmast. Genom att köra värmepumpen baklänges får man kyla istället för värme.

- Det är enkelt att kyla bostaden på det här sättet, men kanske inte så bra ur ren komfortsynpunkt. Värmepumpen är ju placerad där den på ett optimalt sätt ska kunna värma hela bostaden under vinterhalvåret. Men ofta vill vi bara ha kyla i sovrummet.

- Sen finns det naturligtvis en energiaspekt på det hela. Har man köpt en värmepump för att spara pengar under vintern kanske det känns snopet att bränna besparingarna under sommaren på att kyla huset.

Även om försäljningen av luft-luftvärmepumpar ökat kraftigt under de senaste åren värms de flesta villor och lägenheter på andra sätt. Vill man ha komfortkyla finns det en rad alternativ att välja bland.

I dag går det till exempel att komplettera sin nya berg- eller luftvattenvärmepump med och därmed använda dessa för att kyla. En bergvärmepump kan t ex kompletteras med en kylmodul samt att man använder fläktkonvektorer istället för traditionella radiatorer.

Den enklaste och billigaste lösningen är dock att satsa på en portabel luftkonditioneringsanläggning. De billigaste modellerna kostar cirka 3000 kronor och finns ofta i lager på de flesta större byggvaruhusen i Sverige. Johan Tegnelius menar dock att man bör ta uppgifterna om att de är portabla med en nypa salt.

- Visst, det behövs i stort sett bara ett vanligt eluttag för att installera dem. Men vad många inte tänker på är att värmen och kondensvattnet måste ledas bort. Ställer man en portabel luftkonditioneringsanläggning i sovrummet måste slangen hängas genom fönstret, om man inte borrar ett hål genom väggen.

- En annan nackdel är att de väsnas ganska mycket. Störs man av ljud när man sover är detta inte ett speciellt bra alternativ. Det går dock att köra aggregatet på dagen och sen stänga av det när det är dags att sova.

Ett betydligt mer komfortabelt men något dyrare sätt att kyla till exempel sovrummet är att satsa på ett så kallat split-system som har en utomhus- och en inomhusdel.

De här modellerna har ett fläktaggregat inomhus och en maskindel som sitter på utsidan av byggnaden. Splitmodellerna säljs som både fast och portabel luftkonditionering. De portabla splitmodellernas utomhusdelar krokas enkelt fast på väggen utanför det rum där man för tillfället vill kyla luften, vilket gör det här systemet mer flexibelt än det fasta.

Ett split-system kan kyla upp till cirka 60 kvadratmeter och kostar från cirka 15000 kronor och uppåt, beroende på utförande och installation.

För den som har gott om pengar eller ska bygga nytt är en rejäl centralanläggning det bästa valet. De här anläggningarna kan kosta hundratusentals kronor, beroende på bostadens planlösning och vilka önskemål man har när det gäller komfortkylan.

Oavsett vilken typ av kylanläggning man väljer är det viktigt att aggregatet är dimensionerat för den yta som ska kylas. Som ett riktvärde brukar man ange att 70 watt per kvadratmeter är ett minimum för att få rätt temperatur. I ett sovrum som är 30 kvadratmeter stort behövs det en anläggning på minst 2100 watt för att kyleffekten ska räcka till.

Enligt svensk byggstandard bör maskiner inomhus inte bullra högre än 30 decibel, vilket en del portabla modellerna inte klarar. Johan Tegnelius menar att oavsett vilken modell man än funderar på bör man ta kontakt med en erfaren kylentreprenör som kan tipsa och ge råd.

- Begär du en offert från en kylfirma får du även en kylbehovsberäkning på köpet. När det gäller fast konterad luftkonditionering ska den monteras av en certifierad kylfirma.

Komfortkylan drar mycket el samtidigt som anläggningarna är dyra i inköp. Tänk på att det finns flera alternativ till komfortkyla. Genom att förbättra isoleringen, sätta upp markiser eller plantera skuggande träd går det att få en betydligt lägre inomhustemperatur.

Att isolera huset bättre kan vara den mest lönsamma åtgärden av alla. Inte nog med att det kommer att gå åt mindre energi för att värma huset under vinterhalvåret. Man stänger även ute en del av värmen som kommer från solinstrålning under sommaren. Energimyndigheten menar att den mest lönsamma investeringen är 50 centimeters tilläggsisolering av vindbjälklaget.

Även nya treglasfönster kan stänga ute solvärmen under sommaren men ändå bidra till ökad värmekomfort under vintern.
Nya markiser över de fönster som är mest utsatta för solen under sommaren skyddar betydligt bättre än persienner och rullgardiner som finns mellan eller på insidan av fönstret. Samma sak gäller större träd eller buskar som ger skugga under dygnets varmaste timmar.

Vid plantering av växter nära huset bör man dock se upp med rötterna. Vissa växter har ett så pass omfattande rotsystem att de i värsta fall kan sätta igen dräneringen runt huset. Kolla med plantskolan vilka alternativ som är de bästa för just ditt hus.

En vanlig fläkt sänker inte temperaturen inne i bostaden men skapar ändå en behagligare miljö eftersom den ökar luftcirkulationen. En takfläkt kan även användas under vintern för att pressa ned den varma luften i taket mot golvet.

Så här fixar du kylan i villan:

Luft-luftvärmepump som körs baklänges

(+)
Billig, om den redan är installerad
Enkel att sköta

(-)
Anläggningen är inte optimerad för komfortkyla
Placeringen kan vara fel ur kylsynpunkt


Portabel luftkonditionering

(+)
Enkel att installera
Billig i inköp

(-)
Bullrar
Kräver öppet fönster/hål i väggen


Portabel luftkonditionering med utomhusdel

(+)
Bullrar mindre

(-)
Dyrare


Fast centralanläggning

(+)
Ger bra inomhusklimat

(-)
Dyraste alternativet

Text: Peter Fredriksson
Bild: Daikin

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Energi

Visa alla
Din lokala butik på nätet!

Din lokala butik på nätet!

Värme – utan utomhusdel!

Värme – utan utomhusdel!

Elda inte upp elstödet!

Elda inte upp elstödet!

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Erbjudande! 5% rabatt vid köp över 3 000kr

Erbjudande! 5% rabatt vid köp över 3 000kr

Visa alla