AlltomBostad
 

Lågenergifönster

Allt Om Bostad

Ljuset och därmed fönstren är en viktig del av ett harmoniskt hem. Foto: SP Fönster.

En investering som betalar sig

Välisolerade fönster minskar din energiräkning rejält. Dessutom ökar du värdet på huset genom att investera i nya fönster. För att klara investeringen kan det vara en god idé att lägga om huslånet. Glöm heller inte att du får en skatterabatt på lågenergifönster med 30 procent av summan som överstiger 10 000 kronor.


SP FönsterNYA FÖNSTER. Hur mycket värme fönstren släpper igenom mäts med det så kallade U-värdet. Vill du ha ett välisolerat fönster ska du välja ett fönster med lågt U-värde. Ju lägre U-värde, desto bättre värmeisolering och lägre elräkning.
Isolerrutor består av två eller tre ihoplimmade glasrutor med en distans mellan rutorna. Mellanrummet är fyllt med vanlig torr luft eller argongas. Så kallade lågemissionsglas är laminerade med en tunn metalloxid på det innersta glaset som isolerar ytterligare.

Lågt U-värde

Bor du i ett kallt klimat bör du välja fönster med ett lågt U-värde. Observera att ett mycket lågt U-värde kan höst och vår ge en mindre kondensbildning på utsidan av glaset eftersom fönstret inte släpper ut rumsvärmen. Det är inget fel på fönstret utan bara ett bevis på tätheten = energibesparingen. Till fritidshus, garage, förråd och liknande så duger i många fall vanliga 2-glas fönster. Men om du bor där permanent eller kommer att flytta dit så bör du skaffa minst 2-glas energifönster.
Du kan även välja fönster som inte bara isolerar mot värmeförluster utan även mot buller. Bor du nära en starkt trafikerad väg, järnväg eller andra bullerkällor bör du välja ljudisolerande fönster. Vidare kan du få fönster som skyddar mot alltför starkt solljus och mot insyn i till exempel badrum.

Säkra fönster

De säkraste fönstren är naturligtvis karmfasta, men också inåtgående fönster. Som extra tillval kan du välja säkerhetsbeslag och barnspärrar till fönstren. Vad gäller inbrottsskydd så är välisolerade fönster även starka fönster. I specialutföranden finns säkerhetsglas med härdat glas i olika skyddsklasser. Hakkolvsspanjoletter och extra kraftiga beslag försvårar ytterligare för tjuven att ta sig in i ditt hus.
Många fönstermodeller kan fås med utsidan klädd i aluminium. Det är ett något exklusivare alternativ som betalar sig i form av längre livslängd och mindre underhåll. Inifrån är det fortfarande ett fönster med den rätta träkänslan, utifrån skyddar aluminiumet träytorna, och färgen varken mattas eller bleks. Aluminiumbeklädda fönster passar bäst för dig som vill ha underhållsfria fönster och/eller i utsatta lägen. 
Att köpa nya fönster är en stor investering, men en investering i boendet är nästan alltid en god affär. Nya fönster ökar husets värde och vanligen finansieras fönsterbytet med en omläggning av huslånet. Dessutom kan uppvärmningskostnaderna sänkas betydligt med nya välisolerade fönster. Ränta och amorteringar för nya fön-ster betalas ofta av en lägre energikostnad, samtidigt som värdet på ditt hus ökar.

SP FönsterFönster i olika utföranden

Alla fönster är inte likvärdiga. Kvalitetsfönster är tillverkade av impregnerat kärnvirke. De är välisolerade och finns med flera olika isoleringsalternativ. De har dropplåtar som skyddar fönstrens nedre del mot fukt. Kvalitetsfönster kan fås i olika utföranden, vridbara, utåtgående, inåtgående, i olika former och storlekar. Med eller utan praktisk aluminiumbeklädnad, i olika färger och med olika slags beslag.
Fönster är utsatta delar av ett hus, och det material fönstren är tillverkade av har stor betydelse. SP Fönster använder kärnvirke från norrländska furor som råvara till fönstren. Det tuffa klimatet för den norrländska furan innebär att den växer långsamt, vilket ger täta årsringar, hög kärnvedsandel, god formstabilitet och mycket kåda. Kådan ger ett naturligt rötskydd.

Maximal styrka

Timmerstockarna sågas upp och limmas ihop till karm- och bågämnen. Genom limningen uppnås maximal styrka samtidigt som skevhet och rörelser i stommen förhindras. Nästa steg är att vakuumimpregnera ämnena med en färglös impregnering som förstärker det befintliga och naturliga rötskyddet. SP Fönster målar alla fönsterämnen innan montering. Det innebär att alla delar, inklusive hörn och ändträ, får en ytbehandling för maximalt röt- och klimatskydd.

Källa: SP Fönster


Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår