Lättskött trädgård

Lättskött trädgård

Är du trött på att spendera sommaren med att klippa gräs och rensa ogräs? Men går det att anlägga en skötselfri trädgård? Med hjälp av bland annat automatisk bevattning, robotgräsklippare och smarta planteringar har trädgårdsmästaren och TV-profilen Bosse Rappne anlagt en trädgård som är lika enkel att sköta om, som mysig att vistas i.

En välskött trädgård höjer värdet på fastigheten och en trevlig trädgård är definitivt den alla vill vara i. Varför har vi inte alla då en drömträdgård? Svaret kanske är för att de flesta av oss saknar tiden att sköta om trädgården. - Allt för många idag saknar kunskap om trädgårdsskötsel. Det vi istället gör när våren nalkas är dyra punktinsatser som knappast ger något bestående värde, säger Bo Rappne.

Går det att skapa en trädgård som sköter sig till största delen för egen maskin? Under sommaren har Bosse, tillsammans med ett team av arkitekter och trädgårdsmästare, arbetat fram Enkla Trädgården på Bosses hemmaarena Slottsträdgården i Ulriksdal. Här har det anlagts gångar och planterats häckar som kräver minimalt med underhåll.
Bevattningssystemet är automatiskt och ger växtligheten precis den mängd vatten den behöver vid dygnets olika tidpunkter. Den färdiga gräsmattan är utrullad, har fått fäste och klipps nu med precision av Bosses favoritpryl - robotgräsklipparen.

För att trädgården inte bara ska vara enkel att sköta om, utan även trivsam att vistas i finns ett utekök som han själv har byggt. Lägg till belysning för mysiga kvällar ute och svaret är i hamn: det går att anlägga en trädgård med mysfaktor, som sköter sig nära nog på egen hand.

Text och foto: Annika Rådlund

Automatiska bevattningssystem kan anpassas efter varje enskild trädgårds behov.

Med trätrall och en bred stenlagd gång blir uteplatsen i trädgården mer inramad och stenläggningen blir en naturlig väg att gå på. Med perenner i blomrabatten minskas tiden för blomskötsel avsevärt och genom att sätta stålkanter och kantsten på utvalda ställen avgränsar man planteringsjorden från gräsmattan.

-Med en robotklippare får du mer tid för annat, som till exempel att njuta av trädgården och umgås med familj och vänner, menar Bo Rappne.
Till den här storleken av trädgård behövs endast en robotklippare. Den laddar sig själv i en dockningsstation.

Bo Rappne är nöjd med den nya trädgårdsanläggningen vid Ulriksdal slottsträdgård.
- Här kan besökarna se hur man kan anlägga en nästan skötselfri trädgård. Sedan kan man välja om man vill ha en del planteringar. Här har vi gjort en upphöjd planteringsbädd med hjälp av stenplattor som vi har ställt på högkant. Här kan man plantera perenner eller ätbara växter. Det är perfekt då man har grillkvällar, om man har egenodlad sallad till exempel. Att planteringen är upphöjd gör att det är lättare att sköta om.

Med ett utekök blir trädgården trevligare att umgås i och alla kan hjälpa till vid matlagningen. - Det gör också att man kan vistas mer utomhus. För vem vill stå inne och laga mat ensam när alla andra hänger i trädgården, menar Bo Rappne.

På baksidan uteköket har en kompost placerats, den gör att hanteringen av trädgårds- och matavfall förenklas.

Gardena
Husqvarna

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla