Lilla takskolan

Lilla takskolan

Det viktigaste med ditt tak är att du inte ska behöva oroa dig för det. Egentligen borde du kunna glömma bort det helt och hållet. Med ett plåttak från Ruukki kan du koncentrera dig på annat som är viktigt för dig.

Ett plåttak är mer än bara takplåtarna. Det omfattar också understruktur och takavvattning, taksäkerhetsprodukter, beslag och många andra element och tillbehör, som du kan se i bilden ovan.

På vilket sätt är stål överlägset andra material?

Vid sidan av stål är de vanligaste takmaterialen numera tegelpannor, betongtakpannor och takshingel. När det gäller att välja takmaterial föredrar de flesta enkel installation, lätt underhåll och lång livslängd. Alla de egenskaperna talar för att välja plåttak. Tack vare sin hållbarhet är stål också ett mycket kostnadseffektivt alternativ.

Plåttak av baskvalitet går att få mycket billigt, medan initialkostnaden för ett plåttak av premiumkvalitet är högre än för konkurrerande material. Å andra sidan uppväger de låga installations- och underhållskostnaderna lätt kostnaden för den initiala investering du gör genom att köpa premiumtakprodukter av stål. Ditt hem är dyrbart, och det är viktigt att du har ett tak som matchar dess värde.

Stål är ett lätt material som gör att det är lätt att hantera och arbeta med. Vid renoveringar går monteringen av plåttak ännu snabbare: takplåtarna kan ofta läggas på befintliga läkter eftersom de inte innebär någon extra belastning på konstruktionen.
Plåttak är extremt hållbara tack vare det förstklassiga råmaterialet och den noggrant testade ytbehandlingen, d.v.s. färgbeläggningen. Beläggningen ger stålytan oöverträffad hållbarhet, skyddar effektivt mot korrosion och är också ett effektivt skydd mot färgblekning på grund av solens UV-strålning. När det gäller underhåll är stål i högsta grad bekymmersfritt. Det räcker oftast med regnvatten för att hålla det rent, men för att ta bort löv och barr bör du gå upp på taket en eller ett par gånger om året.

Takets välbefinnande är mycket viktigt för hela huset. Ett plåttak av hög kvalitet håller i flera decennier, och det garanterar vi med långa garantitider.

Ett tidlöst val i ett mångsidigt utbud

Takplåt är ett mångsidigt takmaterial som lämpar sig både för nybyggnation och renovering av bostadshus, jordbruksbyggnader och offentliga byggnader. Plåttak har en lång tradition, men stålets utseende och egenskaper gör det till det modernaste takmaterialet av alla.

I vårt omväxlande utbud av tak med stående fals och takpannor hittar kunderna både designer som matchar dagens trender och sådana som passar en mer konventionell byggnadsstil. Plåttak finns också i en mängd olika färger och beläggningar med hög kvalitet, så materialet begränsar inte ditt val av design. Plåttak smälter väl in i ny och befintlig byggnadsarkitektur liksom i den omgivande miljön, även med tanke på lokala byggnads- och färgtraditioner.

Takplåt är ett ekologiskt val för ditt hus. Idag kan du köpa ett plåttak som håller hela ditt liv. Men urvalet är mycket annorlunda än för 30 år sedan. Om du behöver byta ett gammalt plåttak idag, är avfallsmaterialet återvinningsbart till så gott som 100 %. Plåttak är också ekologiskt hållbara på ett annat sätt: eftersom de är så lätta kan de transporteras effektivt, vilket betyder mindre tid på vägen och mindre utsläpp. Dessutom kan befintliga underlag ofta återanvändas vid renoveringar. Stål är ett verkligt tidlöst val. Och det blir aldrig gammalmodigt.

Takets delar

Det viktigaste med ett sunt tak är att alla de olika delarna väljs med omsorg och att de fungerar väl tillsammans, både funktionellt och utseendemässigt.

Ditt tak är mer än bara takplåtar: alla de olika delarna av ditt tak är viktiga, från minsta skruv och bult till takplåtar och stegar. Och varje del har en viktig roll för att göra ditt tak säkert, hållbart och attraktivt.

Med rätt material, korrekt montering och bra underhåll kan du garantera att du har ett välfungerande tak.

Takplåtarna skyddar ditt hus och dess fasad mot regn, vind och snö. De är också det mest synliga inslaget på ditt tak och definierar dess utseende - t.o.m. ditt hems identitet.

Se vårt urval av takplåtar

Takunderlagets roll är att skapa en fast grund som takplåtarna kan fästas på. Det omfattar underlagstäckning och läkt. En välbyggd understruktur förbättrar också ditt taks ljud- och värmeisolering. Den leder också på ett säkert sätt bort den kondens som normalt byggs upp under takplåtarna, från strukturen.

1. Underlag
2. Bärläkt
3. Ströläkt

Takbeslagen är viktiga delar när du lägger sista handen vid ditt tak. De förbinder de olika delarna av ditt tak tätt tillsammans, så att det blir sömlöst, visuellt tilltalande och sammanhängande.

Takavvattningen inkluderar hängrännor, stuprör, utkastare och andra element för att effektivt leda bort regnvattnet från husgrunden.

Se vårt urval av takavvattning

Taksäkerhetsprodukter, såsom stegar, takbryggor och snörasskydd, gör det säkert att röra sig på taket, till exempel vid underhåll eller rengöring. Snörasskydd hindrar att snö och is glider av ditt tak på människor nedanför, och stegar blir viktiga utrymningsvägar vid brand. I en del länder krävs det enligt lag att vissa taksäkerhetsprodukter, såsom stegar, snörasskydd och takbryggor, är en del av ditt tak, så kom ihåg att kontrollera detta hos dina lokala myndigheter.

Se vårt urval av taksäkerhetsprodukter

Genomföringar ger reglerade och vattentäta öppningar för ditt tak. Sådana öppningar är t.ex. skorstenar, takfönster och ventilationsrör. Läs mer på vår hemsida

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Bygg

Visa alla
Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Lindab TAK

Lindab TAK

Valde Cembrit vindskydd

Valde Cembrit vindskydd

Lister, inner- & ytterpanel

Lister, inner- & ytterpanel

Visa alla