Ljusare tider

Ljusare tider
Färgtrender kommer och går. Nu ska det vara ljusare kulörer, det mörka är lite på tillbakagång. Det blir allt vanligare med mer vågade utsvävningar i form av färgkombinationer och andra utsmyckningar, trenderna till trots.

Vitt och grått på husfasaden. Den mörka eran är lite på tillbakagång. Sådan är trenden. Samtidigt är detta med trender något som svänger snabbt, det som var ute igår kan snabbt vara i ropet igen. De bruna färgnyanserna som dominerade 1970-talet försvann och kom tillbaka. Och vem minns inte de gälla färgerna, med mintgrönt och rosa i spetsen, på 1980-talet som många var glada åt att lägga bakom sig, men med åren dök de upp igen. Sådär håller det på.
- Ja, visst kan man se trender även när det gäller fasadfärger. Just nu märker vi att det är extremt mycket grått i olika nyanser. Och så vitt förstås, det fungerar ju alltid. Det ska inte vara så mörkt och murrigt just nu helt enkelt, säger Charlotta Wessman, Marknadschef på Nordsjö Idé & Design.

Trend mot gråskala
Yvonne Karlsson är certifierad färgsättare på Beckers och hon ser också att vitt är i ropet men även att det som varit några år håller i sig.
- Det är både och, dels finns det en kulturell tradition till exempel på västkusten att måla sina hus vita, sedan har vi en trend som innefattar vit, gråskala och svart som har varit väldigt tydlig de senaste åren. Svart känns fortfarande aktuellt men trenden glider mer och mer mot gråskalan, säger hon.
Vilken färg man väljer är upp till den personliga smaken. Men det är inte helt fritt fram. Exempelvis får inte husets karaktärsdrag drastiskt förändras utan tillstånd. En ny färg kanske helt enkelt gör större skada än nytta. Grannarnas syn på saken kan också vara bra att ha med i bilden.
- Vid kulörval så gäller det att ta hänsyn till husets arkitektur, när det är byggt, vilken stil och om det finns detaljer att framhäva eller dölja. En annan sak att ta hänsyn till är omgivningens kulörer och färgsättning, säger Yvonne Karlsson.

Men allt fler börjar bli mer äventyrliga i sina färgval. Att frångå det ”normala” och göra något utanför de ramar som styrs av trenderna blir vanligare.
- Det vi ser lite mer nu än tidigare är att folk blir mer personliga och går efter den egna smaken i valet av färg på fasaden och färgkombinationer i övrigt på huset. De tar ut svängarna och vågar mer. Det är väldigt spännande och kul, säger Charlotta Wessman.

Hjälp att hitta rätt
Urvalet av färger är stort och det kan vara svårt att sovra i färgdjungeln. När det väl är målat är det för sent att ångra sig så det gäller att ha på fötterna innan de första penseldragen. Det finns hjälp att få för att hitta rätt. Genom färgkartor till exempel. Men man bör då tänka på att det kan vara svårt att avgöra nyansen för ett helt hus enbart via små prover. Ljuset påverkar till stor del hur man uppfattar en viss kulör så det bästa är att måla upp en större provyta, på en träskiva till exempel, och flytta runt den för att få en uppfattning om färgens egenskaper i olika ljus och även mot omgivningen. Effekten av fasadfärgen kan också höjas bara genom att byta kulör på snickerier eller dörrar. Är man osäker och står i valet och kvalet så kan man vända sig till folk i färgbranschen, eller andra som har goda kunskaper på området, för att få tips och råd.

Ett modernt designat hus eller ett gammalt hus, spelar färgvalet någon roll?
- Ser man till ett modernt designat hus så är det oftast mer fritt fram kanske. På äldre hus finns det andra saker att tänka på; som när det är byggt, vart det står och så vidare, det kan vara viktigt att ta med vid valet av färg, säger Charlotta Wessman.

Det finns ett visst fritt spelrum i färgvalet oavsett hustyp, menar Yvonne Karlsson, men det får inte gå överstyr, det gäller att tänka till. - Hustypen bör i möjligaste mån styra kulörvalet. Man bör tänka sig för innan man färgsätter ett modernt nyfunkishus i falurött eller ett 20-tals hus i svart. Det kan bli bra men oftast krockar det med vår uppfattning om vad som är en vacker färgsättning, säger hon.

Underhållfria fasader är något som fler fått upp ögonen för. Folk vill inte ägna allt för mycket tid åt målning och annat som krävs och då finns det en del alternativ till den traditionella träfasaden, PVC, fibercement, olika typer av tegel till exempel. Och så finns varianter där underhåll inte behövs med så täta intervaller. En sådan typ av fasad är puts, som blivit väldigt populär.

Test Ove Hansen, Foto: Nordsjö Idé & Design. Åke E:son Lindman för Alcro.

Att tänka på vid färgsättning av fasaden:
Måla upp en provburk på en träskiva som du sedan kan flytta runt. Då kan du se hur färgen förändras i olika ljus. Blank och matt färg upplevs olika.
Utgå från din smak, husets ålder, arkitektur och det område som huset står i när du väljer färg.
Ett hus som målas i en ljus nyans kommer att upplevas som större än ett hus som målas i mörka färger.
Tänk på att två färger bredvid varandra kan påverka hur respektive färger upplevs.  Till exempel kan en gul färg upplevas som rödaktig tillsammans med en grön kulör.
Fönstren är tacksamma att arbeta med som förstärkare av husets karaktär. De behöver också underhållas oftare.
Ta en bild av huset och omgivningarna. Ett foto av huset ger en objektiv bild av helheten och gör det ofta enklare att se vilka särdrag på huset du vill framhäva eller tona ner.
Tänk helhet - både vad gäller grannarnas hus och omgivningarna.

Källa: Beckers.

 


Vit putsfasad - nu väljer allt fler ljusare kulörer till fasaden. Vitt och grått har blivit "det nya svarta".


Rött hus i modern design - trots att de ljusa kulörerna dominerar vågar allt fler bli lite mer äventyrliga i sina färgval.


Hus dekorerat med blommor - vi ser lite mer nu än tidigare är att folk blir mer personliga och vågar ta ut svängarna lite mer.

Beckers

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Bygg

Visa alla
Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Lindab TAK

Lindab TAK

Valde Cembrit vindskydd

Valde Cembrit vindskydd

Lister, inner- & ytterpanel

Lister, inner- & ytterpanel

Visa alla