AlltomBostad

Louise - Sveriges Mästerkock på TV

Louise - Sveriges Mästerkock på TV

Efter att ha drillats i TV av Sveriges kändiskockar Per Morberg, Markus Aujalays och Leif Mannerström så tog Louise hem segern i första säsongen av Sveriges Mästerkock. Nu har hon precis släppt sin första kokbok Taste by Louise, där hon lagar mat hemma - i sitt eget drömkök.

Förra hösten var Louise Johansson en glad amatörkock som anmält sig till Tv-programmet Sveriges mästerkock av en slump. Hon var i full gång med att bygga ett hus tillsammans med sambon och hon surfade på nätet när hon såg att TV4 sökte deltagare till programmet.
- Jag kollade egentligen in Äntligen Hemma eller Bygglov med då såg jag tävlingen Sveriges Mästerkock och anmälde mig.

Louise Johansson imponerade på juryn med sin mångsidighet och säsongstänkande och kammade hem titeln vid den här tiden förra året. Idag skriver hon recept på uppdrag, bloggar och har precis gett ut kokboken Taste by Louise. Maten lagar hon hemma i det nybyggda drömköket.
- Vi har satsat på att lägga köket i mitten av huset och vi har en bänkskiva i granitsten som är lätt att göra rent och baka på.
De valde även att satsa på en extra bred bänkskiva och djupare skåp och lådor.
- Vi har 70 cm djup istället för 60 cm som är standardmått. Då kan man ändå ha kaffekokare och ha plats för att hacka och skära.
En stor diskho var också något som låg på önskelistan.
- Vi såg en stor diskho i butiken, men det hade vi tänkt redan innan. Då kan man diska utan att blöta ner hela köket, säger hon med ett skratt.

I mitten av köket har de byggt en köksö.
- Jag ville ha en robust köksö. Det är ofta där man samlas, det är både socialt och trevligt.
För förvaring av torrvaror och annat byggde de ett stort skafferi.
- Det är ett skafferi man kan gå in i, det fungerar bra som förvaring för man får bort mycket saker från köket.
Ett misstag de gjorde, berättar hon, är att de byggde golvvärmen ända in i skafferiet.
- Men det är ändå tillräckligt svalt för förvaring av torrvaror.

Text: Annika Rådlund Foto: Ingvar Eriksson och Louise Johansson

 

Köket har en central plats i huset och är en naturlig samlingspunkt. Huset är ett enplanshus i funkisstil.

Köksbänken är gjord av granit som är lätt att rengöra.

Louise Johanssons kökstips:

  • Satsa på en bra bänkskiva med 70 cm djup.
  • Anlita duktiga snickare.

I boken Taste by Louise har hon skapat olika teman.
-Det är mat för olika tillfällen, som trerätters menyer som är årstidsbaserade och de har även olika viner som passar till.

Efter nio månaders arbete med boken är Louse väldigt nöjd med resultatet.
-Det finns inte ett enda recept som jag inte är nöjd med. Allt känns bra! 

Vinn boken här!

Taste by Louise - Bonnier Fakta
T
aste by Louise - blogg

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår