AlltomBostad
 

Luft-luftvärmepump betalar sig snabbt

Luft-luftvärmepump betalar sig snabbt

90 procent av värmepumpsägare är nöjda med sin investering. Energianvändningen kan minska med en fjärdedel visar en fältstudie av luft-luftvärmepumpar som Energimyndigheten har gjort. Men bullret från pumparna kan upplevas som störande.


Luft-luftvärmepumpar blir allt vanligare i svenska småhus, främst i hus med direktverkande el. Samtidigt vet vi väldigt lite om vad husägarna tycker om sin värmepump när det gäller buller, teknik och energivinsten den ger.

Därför har Energimyndigheten gjort djupintervjuer med 25 hushåll och fem av dessa har valts ut för årsmätning av energivinsten med värmepumpen. Dessutom har 254 husägare berättat om sina erfarenheter från hur värmepumpen fungerar.
Undersökningen presenteras i tidningen Energivärlden som kommer ut i dagarna.

? Det starkaste skälet att köpa en luft-luftvärmepump är att minska sina energikostnader. Miljöskäl kommer som nummer två, säger Anders Odell som ansvarar för undersökningen på Energimyndigheten.

Energibesparingen av årsmätningarna i fem hushåll blev i genomsnitt 5 000 kWh/år vilket motsvarar 25 procent av husens totala energianvändning. För en låg investering går det att spara mycket energi, vilket gör att återbetalningstiden är snabb, särskilt när elpriset är högt.

Även om många är nöjda med sin värmepump, visar både enkäten och djupintervjuerna att det finns problem. Av de 25 hushållen i djupintervjun fick hela 40 procent någon gång anlita reparatör och drygt 10 procent blev tvungna att byta värmepumpen på grund av haveri.

? Studien visade också att de flesta husägare inte underhåller och servar sin värmepump, vilket gör värmepumpen mindre effektiv, säger Anders Odell.

Bullret kan upplevas som störande. Av de 25 hushållen upplevde 30 procent bullret som något störande medan 10 procent var tydligt störda. Vissa husägare löser ibland bullerproblemen genom att sänka effekten, vilket minskar energivinsten.

? Det är viktigt att tillverkarna tar bullerfrågan på allvar. Med bättre teknik som idag redan finns, kan värmepumparna blir mindre störande för både dem som bor i huset och för grannarna, säger Anders Odell.

Läs mer om undersökningen i Energimyndighetens webbplats.

Här kan läsa mer om hur du sköter din värmepump.
Läs mer om Energimyndighetens test av luft/luftvärmepumpar.

Bild från RCV Energi/Teknik.


Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår