Måla över tapeten

Måla över tapeten

Väggfärg är lättarbetad och det är lätt att byta färg i ett redan målat rum. Förändra ett rum enkelt genom att måla över den befintliga tapeten.


Spackling.


Målning.


Rollning.


Efter.

Att måla går ganska fort, det är underarbetet som tar mest tid. Underarbetet är väldigt viktigt och det färdiga resultatet beror på hur noggrant underarbetet utförts. Riva, spackla, slipa och måla och sedan har du ett helt nytt rum. När du har målat väggen en gång så är det enkelt att måla om den när du är sugen på lite förändring nästa gång.

Det finns ett stort utbud av olika färger och kulörer och genom att måla mönster eller använda schabloner kan du skapa din egna unika vägg. I färghandeln finns kulörkartor och det går ofta bra att köpa provburkar för att prova färgen på en större yta hemma i lugn och ro. Tänk på att upplevelsen av färgen är olika beroende på ljus och yta, det är inte säkert att färgen ser lika ut på väggen som den gjorde i burken.

Genom att välja rätt färger kan man ändra känslan av rummets yta. Ljusa, kalla färger öppnar upp medan mörka färger kan sluta rummet.

Välj färger med hela huset i åtanke, även om det bara är ett rum som ska målas. Matcha gärna färgen mot de övriga färgerna i rummet, inredningen, textilier, träslag och golv. Vill du skapa ett enhetligt resultat eller skapa spännande kontraster? Leta gärna inspiration i tidningar, hos din färghandel och på internet innan du sätter igång.

Tips: Om det är köket eller ett barnrum som ska målas kan det vara lämpligt att välja en färg som är halvblank så går det enkelt att torka av väggarna. Det finns olika färger att välja mellan, fråga din färghandlare om råd.

Innan du målar

Flytta undan möbler alternativt täck över dem och tänk på att skydda golvet. Maskera noggrant det som inte ska målas och passa även på att se över rummet i övrigt, hur ser taket, dörrar och fönster ut?

Tips: Kolla även lister och eluttag, kanske är det dags att göra något år dessa när du ändå håller på fräschar upp rummet?

Måla gärna en bit av väggen på prov och låt färgen torka. Om du är nöjd med kulören så är det bara att fortsätta med resten av väggen. Det går snabbare att måla stora ytor om man använder en roller, börja med en pensel runt kanterna och rolla sedan uppifrån och ner. Mindre, runda bubblor brukar försvinna när tapeten och färgen torkat. Större och ovala bubblor kan man skära i och sedan lägga i lite tapetklister. Alternativet är att riva, slipa och måla på nytt.

Tips: Om färgen blandades till i butiken så be att få brytreceptet ifall du behöver mer färg.
När du målat färdigt bör du ta bort eventuell maskeringstejp. Det kan vara svårt att få bort tejpen utan att skada färgen när färgen torkat.

Hur mycket färg behövs?

På de flesta burkar står det hur stor yta färgen räcker till. En helvit färg täcker oftast lite sämre än bruten vit och vissa tapeter suger åt sig mer färg än andra. Det är även skillnad på olika färgers täckförmåga, en billig färg kan bli dyr om det innebär att det krävs flera strykningar.

Inspiration:
www.malaovertapeten.nu


Text: Anna Johnsson  Foto: Christian Johnsson

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Bygg

Visa alla
Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Lindab TAK

Lindab TAK

Visa alla