Måla över tapeten, underarbetet

Måla över tapeten, underarbetet

Sätt lite färg på tapeten - och på tillvaron. Förändra ett rum enkelt genom att måla över den befintliga tapeten. Underarbetet är viktigt för att uppnå bästa resultat!Spackling.


Målning.


Rollning.


Efter.

Var noga med att täcka över, maskera och skydda det som inte ska målas. Genom att maskera noga så går det fortare att måla. De flesta moderna väggfärger torkar snabbt och luktar inte så mycket så det går ofta bra att ställa de övertäckta möblerna i mitten av rummet.

Tapet

Olika tapeter kräver lite olika underarbete, om du är osäker så fråga din färghandlare. Vanliga papperstapeter brukar fungera bra som underlag att måla på. Kontrollera hur väl tapet sitter genom att blöta den, prova med lite vatten på en fläck på ett undanskymt ställe. Om tapeten fortfarande sitter bra efter en halvtimme går det bra att måla över den, annars måste den tas bort för att du ska få ett bra resultat.

Strukturvinyltapeter

Strukturvinyltapeter brukar ofta gå att skikta så att strukturen går att ta bort, under finns en vanlig papperstapet. Vinyltapeter kan behöva rengöras och eventuellt behöver de bestrykas med ett medel som binder eventuell mjukgörare i tapeten, fråga din färghandlare vad som krävs för att måla på just din tapet.

Måla papperstapeter

Limma eventuella lösa skarvar och hyvla och skrapa bort alla ojämnheter. Spackla över skador och ojämnheter med en bred spackelspade och slipa med sandpapper. Fuska inte, gör du ordentligt på en gång så går det enkelt att måla igen om du vill byta färg. Slipdamm är inte så trevligt att få i ögon och mun så använd gärna skyddsglasögon och munskydd när du slipar.

När underarbetet är klart är det bara att börja måla!

Tips: Ta bort maskeringstejpen innan färgen torkat, annars är det risk att färgen spricker och följer med tejpen.

Inspiration:

www.malaovertapeten.nu


Text: Anna Johnsson  Foto: Christian Johnsson


Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla