Miljökloka spadtag

Allt Om Bostad

För första gången på nära två år visar Byggindex att nyproduktionen åter ökar. Upplands Väsby kommun norr om Stockholm är en av dem som ser fördelarna med att bygga i lågkonjunkturen. Där ligger många nya projekt i startgroparna och förverkligandet av visonen om Väsby Stad har börjat ta form.

Se våra utställningar på alltombostad.se

Husgrunder Lågenergihus Energileverantörer

Första spadtaget på energisnålt boende i Upplands Väsby

Första spadtagen för energisnålt boende i Upplands Väsby.

Upplands Väsby kommun är inne i en expansiv fas och det sker förändringar på flera håll. Ett nytt kunskapscentrum innehållande bland annat en gymnasieskola ska stå klar till höstterminen 2011 och på fem år ska 500 lägenheter byggas. Det planeras för en utbyggnad av det etablerade affärsområdet Infra City och utanför Upplands Väsby ska 200 bostäder byggas i en småskalig bystruktur. Inom ett par år går också startskottet för Upplands Väsby Sjöstad, där ska 1000 lägenheter precis vid Mälaren bilda Sveriges miljövänligaste stadsdel. Det är i alla fall en del av kommunens vision.

- Vi bygger för dagens och morgondagens Väsbybor. Det är många som växer upp här och som väljer att stanna och vi ser ett ökat behov av just lägenheter. Det är många 40-talister, precis som jag själv, som känner att det kan vara dags att byta villan mot en centralt belägen lägenhet, säger kommunstyrelsens ordförande Jan Holmberg.

Som ett första steg togs den 29 september det första spadtaget för vad som i etapp ett ska bli 57 moderna och energieffektiva hyreslägenheter centralt i Upplands Väsby. Kvarterets byggnader kommer få fyra våningar ovan markplan, butikslokaler i bottenplan, garaget i källare och gröna gårdar. Lägenheterna byggs i linje med kommunens vision om Väsby Stad, en förtätning av de centrala delarna och en mer levenade sadsmiljö.

- Vi har tidigare byggt för lite och det känns fantastiskt roligt att vi nu börjar förverkliga Väsby Stad enligt de byggplaner som antagits. Här har vi möjlighet att bygga på ett sätt som gynnar både miljön och framtidens Väsbybor, säger Jan Holmberg.

Lägenheterna, som ska stå klara hösten 2010, byggs med höga krav för att bli klimatkloka och energisnåla.

- Vi är glada och stolta att få vara med och visa att det går att förverkliga ambitiösa planer med miljöklokt och effektivt byggande.Vi bygger för att komma ner på en energiförbrukning av 75 kWh/m², tillskillnad från rådande normer som ligger på 110 kWh/m² säger Fredrik Mattsson, vd för BRABO.

Området ska byggas med fokus på trygghet och lägenheterna som nu byggs är mellan 45 m² och 95 m² stora och
det var med entusiasm som Jan Holmberg tillsammans med Fredrik Mattsson tog de allra första spadtagen för det nya området,
- Det ska bli snyggt, vackert, miljövänligt och stadsmässigt, säger Jan Holmberg.

 

Text och foto Mumlan Nyhlin
Skiss från Upplands Väsby Kommun / BRABO


Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla