AlltomBostad

Nu vill mössen in i huset

Nu vill mössen in i huset

Tillgången på mat, som minskar utomhus när kylan kommer, gör att mössen söker föda inomhus istället. Eftersom de kan ta sig in genom väldigt små öppningar så gäller det att täppa till alla hål.

Möss vill verkligen in i våra bostäder nu när temperaturen sjunker, eftersom de har hög ämnesomsättning och behöver mer föda. Egentligen är det ett ganska smart beteende, och de behöver bara ett ytterst litet hål för att ta sig in i våra hem. Att stoppa dem helt är svårt, men börja med de enkla sakerna.

- Gör omgivningen runt huset mindre attraktiv genom att ta bort buskar, högt gräs och bråte intill fasaden så de inte har någonstans att gömma sig. Täta också eventuella hål och förse möjliga ingångshål med nät, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Det är ganska vanligt att möss letar sig in via rördragningar, framförallt i köket. Krafsande ljud funder diskbänken är ett tydligt tecken på att de finns där.

- Se till att rörgenomföringar under exempelvis diskbänk är tätade. De tar sig inte sällan upp via avlopp från diskbänken, så kontrollera från tillpassningen och upp. Har en mus kommit så långt är det en enkel match för den att gnaga sig ut och härja fritt, avslutar Håkan Kjellberg.

En annan plats att hålla koll på är vinden. Våra förvaringslådor är perfekta gömställen och boende för mössen, speciellt om de innehåller kläder och andra textiler.

En öppning intill ett rör som går in i huset gör det enkelt för en mus att ta sig in. Se till att det är tätt.

Möss gnager på det mesta, de kan även gnaga på elledningar och orsaka kortslutnngar och i värsta fall brand. Om man har fått in möss i huset så använd fällor, det finns en del olika varianter. Det finns även speciellt bete som lockar dem till fällorna.
Av: Annika Rådlund Källa: Anticimex
Foto: Getty Images

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår