AlltomBostad
 

Nya regler för rot- och rutavdrag

Nya regler för rot- och rutavdrag

När regeringen lade fram sin budgetproposition för 2016 presenterades bland annat förslag på nya regler för rot- och rutavdraget. Vad är det nu som gäller?

Förslaget är att den 1 januari 2016 sänks rotavdraget för renovering hemma från 50 till 30 procent av arbetskostnaden. 

De föreslagna ändringarna innebär att om du betalar för ett rot- eller rutarbete den 1 januari 2016 eller senare så gäller den lägre skattereduktionen för rotarbete och den lägre gränsen för maximalt rutarbete. Det gäller oavsett om arbetet utförts 2015 eller 2016.
För att kunna nyttja rotavdraget 2015 med 50% av arbetskostnaden måste fakturan vara betald innan årsskiftet 2015/2016.

Riksdagen har inte röstat om förslaget än och på Skattemyndighetens hemsida rekomenderar man att hålla sig uppdaterad via sajten regeringen.se.

Rusch efter hantverkare
Nu under de sista månaderna innan den förslagna ändringen träder i kraft råder en rusch efter hantverkare, enligt Sveriges Byggindustrier. De menar att efterfrågan är så stor att det redan nu är svårt att få tag i någon som kan utföra arbeten hemma innan årets slut

Det gäller att inte frestas att anlita icke auktoriserade hantverkare eller svart arbetskraft för om man gör det kan kostnaderna visa sig bli mycket höga.

– Det är oerhört viktigt att bara anlita seriösa hantverkare. Görs större jobb på fel sätt kan pengarna du sparar genom avdraget snabbt överskuggas av höga kostnader för reparationer, säger Mats Larsson, skadeinspektör på If.

Bobarometern från Svensk Fastighetsförmedling har svenska bostadsägare tillfrågats om sina renoveringsplaner och hur dessa skulle påverkas om rotavdraget avskaffades. Närmare hälften, 46 procent, uppger att de då skulle renovera mindre de kommande åren.

– Exakt vilka följder den aviserade sänkningen av rotavdraget kommer att få är svårt att sia om, men klart är att väldigt många tagit det säkra framför det osäkra och renoverar nu innan årsskiftet. På senare år har det även blivit vanligt att man gör värdehöjande reparationer och en del renoveringar inför en försäljning. Effekten av ett nytt kök eller badrum är inte att underskatta, men även mindre ekonomiska insatser kan ha stor effekt på priset vid en försäljning. Efterfrågan på välskötta bostäder, där man inte måste börja renovera direkt, har ökat sedan kravet på egen insats om minst 15 procent av priset kom, säger Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Kostnaden för till exempel en vattenskada i ett felbyggt badrum kan landa på tiotusentals, eller till och med över hundratusen kronor om man har otur. Beror skadan på att bygget inte gjorts på ett fackmannamässigt sätt blir det dessutom svårt att få ut full ersättning från hemförsäkringen.

– Skriv ett ordentligt avtal så att det inte blir oklart vilket arbete som ska utföras och hur lång tid det ska ta. Och anlita bara vit arbetskraft som har försäkring, då sparar du mycket trubbel för dig själv om något går snett, säger Mats Larsson.

 

För att nyttja det nuvarande rot- och rutavdraget måste fakturan för arbetet betalas senast den 31 december 2015.

Förslagen i korthet
I budgetpropositionen föreslår regeringen att: Skattereduktionen vid köp av rotarbete sänks till 30 procent av arbetskostnaden, men med ett fortsatt maximalt utrymme om 50 000 kronor oavsett köparens ålder.
Den maximala skattereduktionen för rutarbete ska halveras till 25 000 kronor för personer som inte fyllt 65 år före ingången av det året de betalar för tjänsterna.
Den som fyllt 65 år även i fortsättningen ska kunna få som mest 50 000 kronor för rutarbete.
Lagtexten förtydligas när det gäller städarbete, så att du endast kan få skattereduktion för enklare städarbete, annat rengöringsarbete samt flyttstädning. Matlagning inte ska ge rätt till skattereduktion.

Av: Annika Rådlund
Källa: Skattemyndigheten, Svensk fastighetsförmedling och Försäkringsbolaget If 
Foto: Annika Rådlund

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår