Nya trender inom boende

Nya trender inom boende

Återigen har Finlands bostadsmässa varit en succé, i år byggdes ett nytt bostadsområde upp i Seinäjoki i västra Finland där 42 bostäder, ny teknik och inredning visades upp för 130 000 besökare under sommaren.

Varje år arrangerar Suomen Asuntomessut en bostadsmässa någonstans i Finland, det är ett nytt bostadsområde som byggs upp under olika teman varje år och köparna av bostäderna får flytta in i sina nya hem direkt efter mässan slut. Byggherrar och byggfirmor ansvarar för byggande, finansiering och visning av objekten. I år har bostäderna byggts mitt i ett skogsområde i Seinäjoki och man har lyckats bevara naturen som en del av bostadsområdet.
- Vi fäste mycket uppmärksamhet vid det här under bygglovsfasen. Till exempel följer gårdarna naturens former och smälter därför in i skogsområdet. Nu när allt är klart är det trevligt att konstatera att vi tillsammans med våra byggnadsentreprenörer har kunnat genomföre det i en anda som motsvarar planen och anvisningarna för byggnadssed, säger projektchefen Kirsi Joensuu.

Det är sammanlagt 35 småhus, varav ett är ett parhus, ett lägenhetshus i trä samt ett rad-/loftgångshus. Det totala antalet utställningsobjekt på mässan var 43 och nu när massan avslutas kommer 250 personer att flytta in i sina nya bostäder.

Besökarna har chansen att se nya husmodeller och ny teknik och prata med experter och säljare på plats. Alla visningsobjekt är dessutom inredda av stylister och många kommer till mässan för att få inspiration.

Bland objekten finns fyra minihus på mellan 30 och 94 kvadratmeter.
- Enligt undersökningar är egnahemshus den mest attraktiva boendeformen, men i och med urbaniseringen så blir boendet mer komprimerat. Minihem svarar på de förändrade behoven och erbjuder en ny lösning för mindre tomter. I och med att befolkningen blir äldre erbjuder kompakta hem också ett flexibelt och fungerande boendealternativ för seniorer, säger Harri Tuomaala, vd för mässan Suomen Asuntomessut.

130 000 personer beräknas ha besökt mässan under de fyra veckor som den arrangerades.
- Det finns många minnesvärda saker att se här som österbottningarna kan vara stola över. Strandbyggandet i området har på skoj även kallats "Finlands Dubai". I och med de konstgjorda öarna och den byggda stranden har vi fått en ny badstrand, en brygga, en eldstad och en sjösättningsplats som kan användas av stadsborna för rekreation, säger Jorma Rasinmäki, stadsdirektör i Seinäjoki.
 

Det dyraste och största huset på mässan är Villa Tango som har en beräknad byggkostnad på 683 700 Euro med 7-rum och kök på 233 m² . Villan är byggd i sten och liknar en herrgård med många lyxiga detaljer. Kök, vardagsrum, loungerum med öppen spis och jacuzzi och terras finns på övervåningen, där fönstren på baksidan har utsikt över vattnet. Alla sovrum är på bottenplan.

Flera av husen har jacuzzi på terrassen och alla har förstås bastu, alla i olika stilar anpassade efter husets inredning.

Det enda lägenhetshuset på bostadsomårdet är byggt i trä av en prefabricerad modulkonstruktion av CLT-plattor och fasad av träpanel.

Ny husteknik intresserade många på mässan. Här är det Antti Välimäki som tittar på displayen i Villa Tango som bland annat visar husets inomhustemperatur i olika rum, utomhustemperaturen, regn och vind över de senaste 24 timmarna.

På stranden intill bostadsområdet har det utöver en badstrand byggts sjösättningsramper, två konstgjorda öar och ett periskoptorn av trä som belönats för sin arkitektur. Inuti tornet finns speglar så att besökarna kan se vyn över vattnet oavsett var man är i tornet.

Åtta av arkitekterna som planerat husen kommer från Södra Österbotten, därav har några av husen byggts i traditionell österbottninsk stil men med moderna lösningar.

Ett svenskt hus fanns representerat på mässan och det var Fiskarhedenvillan, som byggts enligt önskemål från familjen som ska bo där.

Text och foto: Annika Rådlund

Asuntomessut Seinäjoki arrangerades 8 juli- 8 augusti 2016.
Kommande bostadsmässor:
2017: Bostadsmässan i Mikkeli, 2018: Bostadsmässan i Pori och 2019: Bostadsmässan i Kouvola 

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla