Nytt plåttak så gör du, steg för steg

Nytt plåttak  så gör du, steg för steg
Vi vet att det här med tak kan kännas svårt. Hur ska man göra? Vad ska man tänka på? Hur blir det tätt och hur ska det ventileras? I checklistan nedan får du svar på några av frågorna. Vi supporterar dig med alla steg från planering till montering. Är det något mer du vill veta kan du kontakta vår TakDoktor online. Våra auktoriserade återförsäljare hjälper dig också gärna.

Steg 1 - Planering

Ta tid på dig när du planerar ett takprojekt - en bra plan garanterar att ditt projekt håller tiden och blir kostnadseffektivt.

1. Bygglov

Kontrollera alltid med kommunen om du behöver bygglov. Reglerna varierar mellan olika områden. Det som är tillåtet i ett kvarter behöver inte vara det i kvarteret intill. Sedan förra året finns ett förenklat bygglov som kanske gäller dig. Kontakta en handläggare för byggnadsfrågor i din kommun.

2. Välj takmaterial

När man bygger ett nytt hus eller ska renovera taket är det viktigt att välja rätt material. Fråga dig själv vilka egenskaper du vill att ditt tak ska ha: hållbart, lätt att underhålla, modernt eller mer traditionellt utseende? Tänk igenom din budget med hänsyn till vilka egenskaper du vill att ditt tak ska ha och rådfråga professionella takläggare när det gäller vilken understruktur som krävs för olika takmaterial.

Läs mer om hur du väljer rätt takmaterial

3. Välj utseende och färg på ditt plåttak

Börja med att utforska vårt sortiment med våra jämförelseverktyg och titta på referensbilder på hus med plåttak. Du kan se färger, takprofilformer och garantiinformation för de enskilda produkterna.

Jämför takprofiler och garantitider

4. Gör en prisuppskattning för takprojektet och begär en offert med detaljerade priser

Med hjälp av vår online-service kan du få en specifikation på taket du vill ha och ta med till närmaste K-Rauta. Du kan även få ett pris på ditt nya tak inom ett par dagar, direkt från oss på Ruukki.

Ritningar, tekniska ritningar med takets mått för ditt hus kommer att hjälpa oss att snabbt ge dig en korrekt offert.

Om du har ritningarna i elektroniskt format kan du skicka dem över nätet tillsammans med din förfrågan eller ta dem med dig när du besöker närmaste återförsäljare.

Steg 2 - Skriva kontrakt

Bygger du ett nytt hus?

Du kan påverka valet av takmaterial, tillbehör, takavvattning och taksäkerhetsprodukter.

Kontrollera med din entreprenör om genomföringar, takavvattning, taksäkerhetsprodukter och slutstädning ingår i offerten innan du skriver under något kontrakt med entreprenören.

Renoverar du ett befintligt tak?

Det är ditt val om du vill köpa takmaterial och installation från samma leverantör eller om du köper material från en återförsäljare och anlitar en installatör själv. Ruukki rekommenderar återförsäljare på vår webbplats, men vi ber dig fråga efter installationstjänster hos återförsäljaren.

Din lokala återförsäljare och den installatör du anlitar ger dig anvisningar om hur du går till väga efter att du har godkänt offerten.

Kom ihåg att du kan göra beställningen flera månader i förväg och välja ett leveransdatum som passar ditt eget schema. De beställda produkterna kommer att levereras till den adress du angett på den avtalade dagen.

Steg 3 och 4 - Tillverkning och leverans

Efter att din beställning kommit in tar tillverkningen minst två veckor, beroende på valt material och Ruukkis lager.

Leverans av material till byggplatsen tar också cirka två veckor.

Innan din leverans anländer ber vi dig se till att det finns tillräckligt med utrymme på platsen (8 m x 1,5 m) så att materialet kan lagras på ett enda ställe. Detta säkerställer att det förblir i gott skick och installatörerna lätt kan hitta det. Rådfråga din lokala återförsäljare och den montör du anlitar om hur mycket utrymme som behövs.

Under normala förhållanden kan takplåtsstaplarna lagras antingen med eller utan emballage under ungefär en månad. För längre lagringsperioder måste staplarna skyddas och placeras på ett något sluttande underlag så att eventuellt vatten mellan dem kan avdunsta eller rinna av.

Observera att vissa Ruukki-produkter, till exempel Finnera plåttak, takavvattning, taksäkerhetsprodukter och tillbehör, kan finnas direkt tillgängliga i återförsäljarnas lager.

Steg 5 - Montering

1. Tänk på takavvattningen

Passa på att byta takavvattningen och övriga plåtdetaljer samtidigt. De behöver oftast bytas ut samtidigt som taket, och det är naturligtvis enklare och billigare att göra det när taket ändå läggs om. Tänk även på taksäkerheten, en takstege är nödvändig ur säkerhetssynpunkt. Om du har eller tänker installera en kamin krävs en stege för att skorstensfejarmästaren ska kunna inspektera och sota. Ett snörasskydd är också bra att sätta upp för att undvika snömassor som rasar från taket vid töväder.

2. Montera själv eller anlita takläggare

Det krävs inte certifierade experter för att byta ett tak. Ruukkis tak är enkla att lägga och utförliga instruktioner medföljer. Om du vill anlita en takläggare hjälper vi och våra återförsäljare dig med kontakter till fackmän så att du kan få ett komplett pris på material och arbete. Takomläggning berättigar till ROT-avdrag för arbetskostnaden, läs mer på www.skatteverket.se

Om du själv byter ditt tak, var noga med underarbetet, takavvattningssystemet och plåtbeslagen. Det är viktigt att allt utförs och monteras korrekt för att få ett fullgott skydd för ditt hus.

Oavsett om du installerar ditt tak själv eller om arbetet är utlagt på entreprenad är det viktigt vara noga med säkerheten på byggarbetsplatsen vid alla takinstallationer. God arbetssäkerhet är väsentligt för en säker installation.

Ladda ned monteringsanvisningar för Ruukkis takprofiler, takavvattning och taksäkerhetsprodukter

3. Takunderlaget

Börja med att inspektera underlaget under ditt befintliga tak. Träläkt och underlagspapp som är i dåligt skick bör bytas. Inspektera bärverket mellan takstolarna (ofta träspont) och ge även takstolarna en översyn. Finns det minsta antydan till fukt eller röta måste dessa delar bytas ut!

Oftast räcker det att byta träläkt och underlagspapp. Plocka inte bort den gamla taktäckningen förrän du har material till ny, väderbeständig täckning, till exempel underlagspappen som skyddar taket innan den nya taktäckningen monteras.

Tänk på att rännkrokar (av traditionell typ) skall monteras under fotplåten, och att fotplåten ska täckas av den skyddande, väderbeständiga täckningen. Alltså: rännkrok och fotplåt behöver monteras innan den första våden underlagspapp läggs.

Ruukki har olika taktyper. Vår klassiska falsade takplåt Ruukki Classic läggs utan läkt direkt på underlagspappen och skruvas med dold infästning till träspont. För övriga taktyper läggs en läkt i trä eller stål anpassad efter steglängden på takpannorna.

4. Kontrollmät!

Kontrollmät ditt tak ytterligare en gång och inspektera taket en sista gång taket innan du lägger på det nya taket.

5. Tillbehör

Tänk på att montera nödvändiga tillbehör såsom tätband, beslag, genomföringar och taksäkerhetsprodukter. Tillbehören är anpassade av Ruukki för att göra ditt tak säkert, hållbart och vackert under många år framöver. Om det är något du önskar men inte hittar i vårt standardsortiment, kontakta oss eller en fackman för hjälp.

6. Till sist

Vi önskar dig lycka till med ditt nya tak, och glöm inte att lämna in en bygglovsansökan. Handläggningstiden varierar från kommun till kommun, så var ute i god tid. Läs mer på vår hemsida
Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Bygg

Visa alla
Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Lindab TAK

Lindab TAK

Visa alla