Ö-vik visar framfötterna och bygger ägarlägenheter

Ö-vik visar framfötterna och bygger ägarlägenheter
2009 infördes upplåtelseformen ägarlägenheter och nu pågår ett antal projekt runt om i landet. Bygget av Kusthöjden i Örnsköldsvik, där 128 lägenheter byggs i centralt läge, är ett av de första ägarlägenhetsprojekten i landet. På Varvsberget i Örnsköldsvik byggs nu, vad de kallar själva, Kustalpint boende. Från Botniabanans resecentrum kommer en snedhiss att transportera de boende upp på berget.

Per-Eddie Bjuggstam, vd på Kusthöjden i Ö-vik AB, beskriver ägarlägenheter som ett radhus på höjden där ägaren har full förfoganderätt över sin lägenhet. Ägarlägenheter är en vanlig upplåtelseform på många håll i världen och en väl beprövad boendeform. Per-Eddie Bjuggstam tror att den kommer att etablera sig ordentligt även i Sverige.

- Vi bygger ägarlägenheter därför att de låga månadsavgifterna gör ett lägenhetsköp till en bättre investering. Dessutom har direktfinansieringen av varje lägenhet fördelar för Kusthöjden AB som byggherre. Vi ser också en utökad marknad i och med att man kan sälja till juridiska personer utan att få de svårigheter som det kan medföra i en bostadsrätt, fortsätter han.

Något som kan ses som en fördel med ägarlägenheter är de, till skillnad från vanliga bostadsrätter, inte finns någon gemensam ekonomi.

- I en undersökning från Novus framkommer att fyra av tio har hört talas om upplåtelseformen ägarlägenhet och att en av tre skulle vara intresserad av att köpa och äga en. Det är främst möjligheten till självbestämmande i boendet som lockar vid köp, berättar Björn Wellhagen, ansvarig för bostadsfrågor på BI.

Undersökningen visar också att en av tjugo helst skulle vilja bo i en ägarlägenhet. Sett i relation till bostadsbeståndet i landet motsvarar det 270.000 lägenheter.

- Det finns alltså en betydande potential för ägarlägenhetsmarknaden, konstaterar Björn Wellhagen. Vi bygger för få bostäder i landet och efterfrågan är stor. Ägarlägenheter skulle kunna öka bostadsbyggandet. Det krävs dock att uthyrningen av ägarlägenheter frikopplas från hyresregleringen, vilket skulle skapa incitament att investera i fler ägarlägenheter. Fri hyressättning finns i Norge; där byggs fler bostäder än i Sverige och bostadsmarknaden fungerar bättre, fortsätter Björn Wellhagen.

Hela området, Kusthöjden, beräknas vara färdigställt 2013 med både villor och lägenheter.

3D-bilden är gjord av Marko Lohela Sweco Architcts, och visar snedhissens mellanstation.

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla