AlltomBostad
 

Passivhus Granbäck framtidens boende

Passivhus Granbäck framtidens boende

Passivhus Granbäck är Stockholms första passivhus. I huset har det inte gjorts avkall på varken design eller komfort. Passivhuset har alla bekvämligheter som ett vanligt hus har, samt några ytterligare finesser. Huset är energisnålt, funktionellt och modernt, med allt från utomhus-spa till valnötsgolv.


Passivhus Granbäck är Stockholms första passivhus, som trots generös maskinpark och effektfull belysning drar mindre energi än ett vanligt passivhus.

- Vi är nu stolta ägare till ett mycket energisnålt hus där vi tar tillvara på energin från bland annat instrålande sol, elektriska apparater och människorna som vistas här. Vi får en låg driftskostnad vilket är bra för miljön och vår egen ekonomi, säger Andreas Granbäck.

Huset är ritat och designat av familjen Granbäck/Wester tillsammans med företaget Paroc. Huset har en ljus och öppen planlösning där de flesta golv är försedda med en amerikansk valnötsparkett. Utöver det är Passivhus Granbäck utrustat med ett helkaklat badrum med massagebadkar, ett utomhus-spa där poolen värms upp med solpaneler samt en dekorationsspis.

- I en dekorationsspis eldar man med bioetanol istället för med vanlig ved och förutom att det är mysigt genererar den tillräckligt med värme för att fungera som extra värmekälla under riktigt kalla vinterdagar, berättar Andreas.

Villan är även försedd med effektfull belysning där man bland annat har placerat spottar i de djupgående fönsternischerna.

- På kvällarna när vi kommer hem och det är mörkt tänder vi endast spottarna. Det ger en mycket stämningsfull inramning och tack vare att vi använder LED-belysning och dimbara lågenergilampor ökar inte heller vår energiförbrukning, fortsätter Andreas.

Passivhus Granbäck är beviset på att det idag går att bygga funktionella hus med god arkitektur, hus som bara kräver minimalt med energi. Ett vanligt hus har i genomsnitt en energiförbrukning för uppvärmning på 60-80kWh/kvm/år. För att värderas som ett energiklokt hus krävs det att ett nybyggt hus gör av med max 55kWh/kvm/år. Ett vanligt passivhus har 15-16kWh/kvm/år och Passivhus Granbäck har 5-25 kWh/kvm/år.

 

1 Paret Granbäck och badrummet. Foto: Rikard Norstedt.


Text: Mumlan Nyhlin  Foto: Rikard Norstedt och Stig Renström


Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår