Radon fortfarande vanligt

Radon fortfarande vanligt

Den cancerframkallande blåbetongen förbjöds 1975 men det är fortfarande många som inte har åtgärdat problemet med de giftiga gaserna. Markradon kan tränga in i alla sorters hus, med bättre ventilation kan varje villaägare få ett radonsäkert hem.


Radon varken luktar eller syns, det enda sättet att upptäcka radon är genom mätningar.
- Materialet blå lättbetong förbjöds 1975, det är det materialet som gör att väggarna producerar gasen, förklarar Gösta Emillsson som är miljöinpektör på Jönköpings kommun.
Även om man har ett hus som är byggt efter förbudet bör radonmätningar göras.
- Har man ett hus byggt efter 1975 betyder det inte att det är frid och fröjd. Det kan finnas markradon som läcker in i huset, så oavsett om man bor i ett betonghus eller trähus ska man göra en mätning. Man kan ha fel på ventilationen och det kan läcka in på olika ställen. Om det finns markradon kan det läcka in genom källargolvet om betongplattan är otät eller genom andra otätheter.
Radongas sprids lätt från berggrunder in i hus, när gasen sönderfaller avges farlig strålning.
– Markradon finns överallt men halterna varierar. Risken ökar om det är mycket sand och om det är mark som lätt släpper igenom gas. Om det finns markradon kan hela området vara en risk. Om någon har sprängt sten för ett bygge, då kan radonet komma upp genom sprickbildningar som bildats i berget.
Mätningar ska endast göras under den kalla tiden på året för att få siffror som stämmer.
– Oktober till april är tiden för att göra mätningar, annars blir det fel.
Mätningarna måste göras av professionella firmor, det går inte att göra det på egen hand.
- Vi har ett avtal med ett företag och ringer man dit och säger att man varit i kontakt med miljökontoret så är priset subventionerat. Företagen kommer med ett mätpaket med två dosor med film i och de mäter halten i två rum och sedan skickas det till labbet för att få ett årsmedelvärde. Om man har 200 becquerel i sovrummet och 300 bequerel i vardagsrummet då blir årsmedelvärdet 250 bequerel . Gränsvärdet i Sverige är 200 becquerel.
– Gränsvärdet är satt på 200 så det ska ligga under det för att det ska vara bra för hälsan för hela familjen. Att andas in gasen är farligt men med rätt ventilationsåtgärder går det att få ner radonhalterna under gränsvärdet.
Trots att det går att åtgärda med enkla åtgärder är det inte alla som gör mätningar.
– Det är många som stoppar huvudet i sanden. Om man går ut med ett erbjudande om mätningar så kanske bara tjugofem procent nappar. Det är inte alls dramatiskt att ta itu med det men höga doser under lång tid kan ge strålningsskador i form av lungcancer, förklarar Gösta Emilsson.

Text: Annika Rådlund
Foto: Susanne Niklasson, Gammadata

Minska riskerna vid köp och byggnation 
• Radon betraktas normalt sett inte som ett dolt fel. Övertyga dig om att huset inte har radonproblem innan du köper.
• Kontrollera alltid marken innan du bygger
• Kontrollera att byggentreprenören känner till och följer kravet på skydd mot markradon.
• Vänd dig till kommunen om du har frågor om radon. De har kunskap vilka områden som har höga markradonhalter och vilka hus som är byggda av blå lättbetong. Många kommuner kan hjälpa dig att beställa radonmätningar. Då brukar mätningen vanligen bli lite billigare än om du beställer på egen hand. En mätning kostar några hundralappar.
Källa. Strålsäkerhetsmyndigheten

Strålsäkerhetsmyndigheten

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla