Restaurerad bunker vann Villapriset 2017

Restaurerad bunker vann Villapriset 2017

I går kväll delade Sveriges Arkitekters jury ut Villapriset 2017. I år var det en ombyggd bynker, Byggnad 104 på Gotland, som blev hyllad för dess arkitektur. 

Området Bungenäs på norra Gotland har väckt mycket uppmärksamhet och blivit flerfaldigt prisad. Nu sällar sig Sveriges Arkitekters Villaprisjury till hyllningskören och tilldelar Byggnad 104 Villapriset 2017.

Bungenäs är ett nedlagt militärt område som tidigare varit helt otillgängligt för allmänheten. Restaureringen av anläggningen har förvandlat det till rekreationsområde och de flesta om- och tillbyggda husen är numera bostäder. Det unga arkitektkontoret Själsö har både gjort planen för Bungenäs och ritat den vinnande villan Byggnad 104 åt en privat beställare.

Arkitekterna har tagit tillvara på platsen och dess historia samt det befintliga huset som ursprungligen är en bunker. Till det befintliga har de lagt till material och detaljer av högsta kvalitet.

– Den tidigare bunkern, Byggnad 104, är ett fascinerande, till synes helt kompromisslöst restaurerings- om- och tillbyggnadsprojekt. Det är få byggnader som är så extremt förbundna med sin plats; det känns som om de vuxit upp ur marken.

Skälsö arkitekter har också arbetat med detaljplanen och den har säkert bidragit till den lilla, uppbrutna skalan och det öppna sambandet med den omgivande naturen. L yxen i de väl bearbetade interiörerna blandas med de militära lämningarnas råhet till en mycket egenartad atmosfär, säger juryns ordförande Ulla Alberts, vd för Murman Arkitekter .

Juryns motivering i sin helhet:
”Byggnad 104 övertygar från övergripande koncept hela vägen ner till detaljbearbetningen. Med en fantastisk vertikal infogning i landskapet lyckas både exteriör och interiör imponera i balansen mellan slutet och öppet. Tillvaratagandet och utvecklingen av det som redan fanns på platsen gör huset till inspiration för alla att gräva där man står. Byggnad 104 är två bostäder i en som skulle kunna fungera utmärkt var för sig.”
 

Byggnad 104 är två bostäder som även skulle kunna fungera var för sig.Fotograf: Bruno Ehrs

Vardagsrumet har vackert ljusinsläpp från de höga fönstren. Fotograf: Stefan Bergkvist

Det spaliknande badrummet har också ett genomgående grått tema. Fotograf: Stefan Bergkvist

Köket. Foto: Bruno EhrsAv: Annika Rådlund Källa: Sveriges arkitekter
Foto: Bruno Ehrs och Stefan Bergkvist

 


Sveriges Arkitekter är fack- och branschorganisation för alla arkitekter, inredningsarkitekter, landskapsarkitekter och planeringsarkitekter. Förbundet har 13 000 medlemmar, varav 2 600 studentmedlemmar. Ett viktigt mål är goda villkor för medlemmarnas yrkesutövning. Det är en grund för hög kvalitet i arkitektur och planering.

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla