Risk för fler olyckor efter rotsänkningen

Risk för fler olyckor efter rotsänkningen

En av fyra husägare som planerar renovering under året kommer att göra mer arbete själva nu när rotavdraget har sänks. Men om fler blir hemmafixare ökar också risken för skador på både hus och ägare.

Vid nyår sänktes rotavdraget för renoveringar hemma från 50 till 30 procent av arbetskostnaden, och under hösten har det varit rusning efter hantverkare. Nu visar en undersökning från försäkringsbolaget If att förändringen i avdraget gör att många hus- och lägenhetsägare hellre renoverar själva än att ta hjälp av hantverkare.

I undersökningen säger 26 procent av de svarande som tänkt renovera hemma att de nu kommer att göra en större del av jobbet själva. Denna inställning är populärast bland de som är mellan 18 och 29 år. Men att fler tar arbetet i egna händer ökar också risken för att något blir fel.

– Den som ska göra arbeten på en bostad måste veta vad den gör. Råkar man ställa till med skador kan kostnaderna lätt stiga till tiotusentals kronor. Framför allt gäller det arbeten som har att göra med el eller våtrum – de ska man alltid hålla sig borta ifrån om man inte är certifierad hantverkare, säger Mats Larsson, byggexpert på If.
 

Om en skada beror på att bygget inte gjorts på ett fackmannamässigt sätt blir det också svårare att få ut pengar från hemförsäkringen.

Men att göra arbeten som man egentingen inte har så bra koll på kan också få följder för hemmafixarna själva.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB, har visat att olyckorna efter renovering eller trädgårdsarbete minskade med 30 procent mellan 2004 och 2014, vilket de kopplar till att avdraget infördes. Med ett sänkt avdrag skulle den kurvan vända upp igen.

– Det är inga totala nybörjare vi pratar om här, många husägare är ganska händiga. Men chansar man på att göra saker man egentligen inte har koll på istället för att ta hjälp kan olyckan vara framme, säger Mats Larsson.

86 procent av de som skadas under renovering hemma är medelålders män.

Av: Annika Rådlund Källa: If
Foto: Annika Rådlund


Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 21 oktober - 2 november 2015 har sammanlagt 3955 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ i Sverige.

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla