Rusning efter Ikea –lägenheter

Rusning efter Ikea –lägenheter

Ikea-husen är inte riktigt lika lättmonterade som bokhyllorna - men lika populära. I Botkyrka söder om Stockholm sålde lägenheterna slut på mindre än två veckor. I september flyttar de första boende in.

De nya lägenhetsägarna kommer inte att behöva vänta länge på att få se hur huset blir. Om bara tio timmar ligger takstolarna på plats.Den snabba monteringen är möjlig eftersom husmodulerna förtillverkas i fabrik. Allt utom målningen av innertaket är färdigt när modulerna levereras till bygget. De sätts sedan ihop av ett vant montageteam.

- Vi försöker använda samma firma oavsett var i landet vi är. De vet var varje liten skruv sitter, säger Markus Tjäder, projektledare på Boklok.

Tomtberget byggs totalt 66 bostadsrätter, varav 16 i radhus. Och lägenheterna är åtråvärda.

- De såldes slut på mindre än två veckor. Det var en kille som kom hit för att köpa en tvåa men de var slutsålda så han gick härifrån och hade köpt ett radhus i stället. Han verkade lite förvånad själv, berättar Markus Tjäder.

Boklok-konceptet har tagits fram av Ikea tillsammans med Skanska. Tanken är att erbjuda funktionella, prisvärda boenden som är tillgängliga för alla.

För att göra det så rättvist som möjligt och undvika spekulation använder Boklok inga bostadsköer eller ”Först till kvarn”-principer. I stället anordnar de lottdragning vid Ikea-varuhus för att bestämma turordningen att välja lägenhet för de som är intresserade.
Husen, som är arkitektritade och byggs i trä i Gullringen i Småland, är populära även utanför Botkyrka.

- Det är superkul. Boklok expanderar trots att det är lågkonjunktur. Det går riktigt bra i Stockholms närområde, säger Helena Wilroth, affärschef på Boklok i Stockholm.

Markus Tjäder tror att det framförallt är priserna, som ligger betydligt lägre än annan nyproduktion, som lockar köpare.

Prispressen är bland annat möjlig eftersom husen byggs inomhus i företagets egen fabrik. I stället för dyra tillval gäller samma standard i alla hus. Dessutom elimineras fel genom att tillverkningen återupprepas och förbättras vid varje uppdatering.

Även utformningen av områdena förklarar populariteten menar Markus Tjäder.
- Vi satsar mycket på växter och grönt och tillsammans med trähusen gör det att man får lite Bullerbynkänsla, säger han.

I september flyttar de första boende in i husen på Tomtberget.

Text: Marie Bergström Foto ovan: Anette Jansson - Bought
Foto nedan: BoKlok

 

Bokloks bostadsrätter och radhus på Tomtberget i Botkyrka. Boklok startade 1996 och är ett dotterföretag till Skanska. Konceptet är resultatet av ett samarbete mellan Skanska och Ikea, som ville skapa ett boende med god kvalitet och design till en lägre kostnad. Boklok börjar med att undersöka hur målgruppen ser ut, vad de har råd att betala och hur de vill bo, innan de börjar utforma husen.

BoKlok

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla