Så bygger du en egen sandlåda

Så bygger du en egen sandlåda

Ett enkelt och tacksamt snickeriprojekt är att bygga sandlåda. Det går snabbt och blir betydligt billigare än att köpa en färdigproducerad. De brukar dessutom vara väldigt små. Bygger du själv kan du välja precis vilket mått du vill. 

Börja med att välja en bra plats för sandlådan. Det ska vara en plan yta som är lätt för de vuxna att ha uppsikt över och nära barnens övriga leksaker och redskap. Helst med naturlig skugga. Storleken är en smaksak, men tänk på att barnen vill ha utrymme för både bilar, slott och diverse pytsar. Dessutom är det roligare om flera får plats och även någon vuxen förstås.

Vårt exempel mäter 200 x 130 centimeter och är gjort av tryckimpregnerat virke. Det är ett lämpligt mått för att man ska kunna sitta på kanten. Om du inte vill utsätta barnens känsliga hud för tryckimpregnerat virke, även om tillverkarna garanterar att det är ofarligt, räcker det med tryckimpregnerat i botten som skydd för väta. 

Det går åt lite drygt 20 meter virke 120 x 25 mm och närmare 15 meter 90 x 70 mm-virke (eller 70 x 70) som stöd för att hålla ihop ramen. Såga ut fyra längder på 130 cm och fyra på 200 cm. Såga också ut sex stödpinnar på 24 cm vardera. 

Sätt först ihop en kortsida mot en långsida, med kortsidans ändträ synligt. Sätt en stödpinne i hörnets innerkant och skruva fast brädorna mot stödpinnen. Fortsätt med nästa långsida, låt kortsidans ändträ vara synligt även här. Sedan fäster du ihop den andra kortsidan på samma sätt. Nu har du en bottenram för sandlådan. Sätt även en varsin stödpinne mitt på långsidornas insida. Nu återstår ett varv till med två långsidor och två kortsidor, innan ramen är klar.

Placera sandlådan på rätta stället och lägg markduk i botten. Nu är det dags för sittramen, som kan gersågas i 45 grader för utseendets skull. Långsidorna ska vara 210 cm och kortsidorna 135 cm. Placera brädorna på ramen för att passa in dem. De ska nå ut över den främre kanten cirka tre centimeter och dölja stödbenen i bakkant. Skruva fast.

Fyll med sandlådesand. Du kan köpa ett släpvagnslass hos din lokala återförsäljare för cirka 200 kronor. För att hindra grannskapets katter från att besöka sandlådan går det bra att lägga en vanlig spånskiva över. Skruva fast ett handtag så går det lätt att skjuta undan och fälla bort skivan.

Så mycket kostar sandlådan;
Tryckimpregnerat virke 120 x 25 mm, 21 meter: 200 kr
Tryckimpregnerat virke 70 x 70, 15 meter: 375 kr
Ett lass sand, cirka 200 kr
Skruv och en bit markduk tillkommer.

I en större sandlåda finns det plats för både lek, kompisar och alla prylar.

Välj en bra plats för sandlådan i din trädgård.

Text och foto: Jenny Marcuson

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla