Så kan du dekorera med vårens växter

Så kan du dekorera med vårens växter

Att komma ut i friska luften och gräva i jorden kan vara ett bra sätt att att byta fokus och många tycker att det är lugnande att arbeta med växter. Nu när vårsolen börjar titta fram finns det också många fina vårblommor i handeln, som bjuder på både färg och vårkänslor.

Det finns ett stort sortiment odlade i Sverige som gillar vårt klimat. Om du vill undvika att gå i butiker, så går det även att beställa blommor på nätet. Här tipsar Blomsterfrämjandet om några av vårens favoriter och hur du kan göra för att få en välkomnande och vacker plantering vid entrén eller uteplatsen.

Minipåskliljor Tête-à-tête och Penséeer är ett par av våra populäraste vårblommor. Men en uppstickare som vårhyacint kan göra mycket för en plantering, både i färg och form.
Det finns även ett lite exklusivare sortiment av vårblommor som är perfekta att kombinera med penséer och minipåskliljor. Sortimentet går under benämningen vårflirt och här finns främst olika perenna växter som bjuder på ljuv vårblomning liksom flera växter som främst används för bladverkens skull. Här hittar man till exempel gyllenlack, olika prydnadsgräs, alunrot och spetsmössa.
En av de allra populäraste växterna i vårflirtskollektionen är gyllenlack, som blommar rikligt från tidig vår till långt in på hösten. I de södra delarna av Sverige är den perenn och blommar mer eller mindre hela året! Gyllenlack tillhör kålväxterna och är inte helt olik rapsen som förgyller många fält på våren och försommaren. Skillnaden består främst i att gyllenlack finns i en uppsjö av härliga färgnyanser; blått, lila, purpur, orange och så naturligtvis gult. Blommorna är enkla eller fyllda och doftar gott. Växtsättet är robust och ger en fin stomme till samplanteringar.

Foto: Annika Christensen och Erika Wallin/Blomsterfrämjandet
Gyllenlack och penséer i samma färg ger ett fint blickfång. 
Kombo av alpkrassing, alunrot, gyllenlack och prydnadsgräs. 
 

Foto: Blomsterfrämjandet/Åsa Myrberg
Det är effektfullt att plantera många av en och samma sort tillsammans. På bilden har flera tusenskönor i olika färgnyanser planterats tillsammans i en vid kruka. Tänk på att inte ta för höga krukor när du planterar låga växter, då kan det se lite oproportionerligt ut.
 

Blomsterfrämjandet/Åsa Myrberg
Att samla en grupp av olika planteringskärl och fylla dem med olika växter är både personligt och välkomnande. Blanda både former, färger och material efter tycke och smak. Påskigt och fint blir det om du tar en stor glasbehållare och fyller med halm och vackra ägg. Placera sedan din minipåsklilja, eller någon annan växt som du tycker om, i mitten. Ett likande arrangemang är att istället placera en minipåsklilja i en kruka som sedan dekoreras med halm och ägg.
 

Foto: Blomsterfrämjandet/Annika Christensen
Färgmatcha och välj ton i ton. På bilden har vårhyacint, alunrot och minipenséer i olika nyanser av purpur använts. Det blir en harmoniskt och lugn plantering, speciellt när även planteringskärlen är färgmatchade.
 

Foto: Åsa Myrberg
Skapa nivåer. Att använda kvistar är ett alternativ till att ha höga växter. Stick ner kvistarna i planteringen så ger de även stadga. Genom att knyta ihop dem i toppen kan man skapa en fin form.  

 

 


Av: Annika Rådlund Källa: Blomsterfrämjandet

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av