AlltomBostad

Så tar du bort ett getingbo

Så tar du bort ett getingbo

Mycket tyder på att varannan sommar blir en så kallad getingsommar. Förra året var ganska lugn, vilket kan innebära att vi kan drabbas av en getingsommar i år.– Getingarna lockas gärna till vår närhet, främst för att de bygger sina bon i hus och byggnader, gärna på vindar och bakom paneler där det är ostört, vilket de gör redan på våren, säger Andreas Olsson, driftchef på Nomor.

På försommaren kan du göra en enkel insats som minskar risken för en plågsam getingsommar.
På våren vaknar getingdrottningen och börjar söka efter en ny boplats. Nu är det dags att hålla utkik efter nya bon. Boet är litet till en början och ser ut som en rund ljusgrå boll.
Leta under utskjutande tak, vid uteplatser eller bodar. Getingar övervintrar aldrig i gamla bon, men om du tidigare har haft getingbon någonstans, titta på samma ställen.
Om du ser en geting som är ute och flyger – följ efter. Förr eller senare återvänder den till sitt bo med föda eller byggmaterial.
Om du hittar ett bo som inte är större än en pingisboll, innehåller det troligen endast getingdrottningen och larver. Då kan du ta bort det själv så länge du inte är allergisk mot getingens stick.


För att ta bort ett getingbo, gör så här:


Välj rätt tidpunkt på dygnet – en mörk kväll är de flesta getingar inne i boet och kvällskylan gör dem slöa.

Bär någon form av skyddande kläder, handskar och ha en mössa på huvudet.

Använd en dammsugare för att suga in boet – på så sätt håller du dig på bra avstånd. Du kan även täcka över boet med en papperspåse och skära ned boet i påsen.

Krossa eller frys sedan boet för att avliva getingar och larver.

Att ta bort ett getingbo måste ske med stor försiktighet. Senare under sommaren, när boet har blivit större än en pingisboll, kan det vara riskfyllt att försöka ta ned det själv. Ett getingstick kan vara livshotande för personer som är allergiska mot det ämne som getingen sprutar in när den sticker med sin gadd. 


– Det bästa är förstås om du så tidigt som möjligt tar bort ett getingbo, innan det har hunnit växa till sig. Det går också att förebygga med insektsnät vid luftspalter på hus och byggnader. Då undviker du att det blir ett problem senare på säsongen. Lämna heller inte glas och flaskor med lockande söta drycker framme. Eller fat med matrester, säger Andreas Olsson, driftchef på Nomor.

För den som är allergisk kan ett getingstick vara mycket farligt, påpekar Andreas Olsson, men tillägger att vanligtvis sticks en geting endast när den känner sig hotad.

– Vanligtvis används ett getingbo bara en sommar. Ta bort det på vintern när det är tomt, eller på försommaren då det endast innehåller en drottning och larver. Behöver du ta bort ett större getingbo nu mitt i sommaren kan det vara en fördel att ta hjälp av en professionell skadedjursbekämpare.

Getingbon är ettåriga och drottningen är den enda som överlever vintern. När våren kommer påbörjar hon ett nytt samhälle.

Av: Annika Rådlund Källa: Anticimex och Nomor
Foto: Anticimex och Nomor

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår