Så väljer du värmepump

Så väljer du värmepump

Idag är värmepumpar en av de mest populära energikällorna. Beroende på hur mycket energi ditt hushåll förbrukar, finns det olika typer av värmepumpar att välja mellan. Här är några saker du bör tänka på inför köp av värmepump.

Energibehovet
En normalstor svensk villa med fyra familjemedlemmar förbrukar i genomsnitt 23 000 till 31 000 kWh per år. Beroende på din nuvarande värmekälla kan du spara olika mycket pengar i elkostnader varje månad.
För hushåll med högt värmebehov rekommenderas ofta markvärmepumpar. För detta kräver vattenburet uppvärmningssystem med radiatorer eller golvvärme. Markvärmepumpar hämtar energi från berg, jord eller sjö och har en hög värmefaktor. Värmefaktorn beskriver hur mycket energi som produceras per förbrukad kWh.
Hushåll med lägre energiförbrukning klarar sig ofta med någon typ av luftvärmepump. Dessa har en lägre värmefaktor, men är billigare i inköp. Det finns både luftvärmepumpar som kräver vattenburet system och de som värmer huset med hjälp av fläktar.

Konstruktion och geografiskt läge
Husets storlek påverkar hur mycket energi som går åt för uppvärmning. Äldre hus har ofta sämre isolering, vilket gör att värmebehovet ökar ytterligare. Inför köp av värmepump bör du först se över husets isolering för att minimera värmeläckage från byggnaden.
Alla typer av värmesystem fungerar bäst tillsammans med en öppen planlösning. Då kan den varma luften strömma fritt mellan rummen, vilket ger en jämnare inomhustemperatur. Var i landet du bor kan avgöra vilken typ av värmepump som blir aktuell. Berg-, jord- och sjövärme är mindre känsliga för temperaturväxlingar. Luftvärmepumpar, som är byggda för nordiskt klimat, fungerar normalt sett ner till -15 grader och passar därför sämre i norra delen av Sverige.

Nuvarande uppvärmningssystem och ventilation
Om du idag har ett vattenburet distributionssystem är det enkelt att byta till en värmepump. Radiatorer med hög framledningstemperatur kan dock behöva kompletteras eller bytas ut. Det beror på att stora skillnader i utomhus- och framledningstemperatur ger en sämre värmefaktor.
Ersätter du en förbränningspanna med en värmepump, så kan detta påverka husets ventilation. Förbränningspannor avger värme och värmer upp murstocken, ett värmetillskott som nu kommer att försvinna.
Detta kan innebära att luftcirkulationen blir sämre och fuktskador kan uppkomma. Därför är det viktigt att se över ventilationen. Eventuellt kan du även behöva tilläggsisolera yttertaket för att förhindra att värmen stiger ut ur byggnaden.

Vilken värmepump passar ditt hushåll?
Beroende på värmebehov och husets storlek passar olika typer av värmepumpar. De flesta värmepumpar värmer upp både byggnaden och tappvattnet. För att värma upp tappvatten krävs ett vattenburet distributionssystem.
Luft-luftvärmepumpar är den enda typen av värmepump som endast genererar värme till själva byggnaden. För att den ska fungera optimalt passar en öppen planlösning i ett mindre hus. Det finns också frånluftvärmepumpar som tar tillvara värmen som strömmar ut ur ventilationen. Denna typ av värmepump fungerar som komplement till annan uppvärmning.

Värmepump IVT , AirX i tvättstugan. IVT AirX är den första varvtalsstyrda luft/vattenvärmepumpen som är tillverkad i Sverige är framtagen av Bosch Thermoteknik, tekniken ska göra att den är extra energisnål. Foto: Thomas Hållén

LG Electronics nya luftvärmepump Nordic Prestige Plus går att styra med en smartphone oavsett var man befinner dig. Det går att anslutna flera värmepumpar från samma telefon och med den kostnadsfria smartphone-appen är det möjligt att styra luftflöde, luftriktning och tidsinställning under samma dag.

NIBE Uplink™ Genom att koppla upp värmepumpen mot internet kan du få tillgång till samma information som syns på värmepumpens egen display, oavsett om du befinner dig bara några steg ifrån värmepumpen eller många mil bort.

 

Panasonics nya Heat Pump Manager (HPM) har lanserats för luft/vatten-värmepumpar. HPM omfattar många olika funktioner för uppvärmning och möjliggör därigenom central styrning av inomhusluften. En särskild funktion gör det möjligt att koppla samman uppvärmningslösningarna med elektricitet från solceller.

MFZ-KJ från Misubishi med Hyper Heating-funktion ger samma värme oavsett utomhustemperatur, den ska fortsätta ge bra värme ända ner till -25°C. Lättplacerad och energieffektiv luftvärmepump för golvmontage.

 

Av: Annika Rådlund Källa:Greenmatch
Foto: Thomas Hållén/Ivt, LG Electronics, Mitsubishi Electric, Nibe och Panasonic.
Foto i toppen: Nibe och Ivt

Bosch Thermoteknik
Greenmatch
Ivt
LG Electronics
Mitsubishi Electric
Nibe
Panasonic

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Energi

Visa alla
Den perfekta kombinationen – Elementfläkten och Trådlöstermostaten

Den perfekta kombinationen – Elementfläkten och Trådlöstermostaten

Din lokala butik på nätet!

Din lokala butik på nätet!

Värme – utan utomhusdel!

Värme – utan utomhusdel!

Elda inte upp elstödet!

Elda inte upp elstödet!

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Visa alla