Så planerar du ett nytt garage

Så planerar du ett nytt garage

Ett garage kan vara både en förvaringsplats till bilen och ett extra förrådsutrymme. En växande trend är att bygga ett garage med övervåning, ytan kan användas till tonårsboende, gästrum eller kontor.

- Vi har märkt ökat intresse för boendeyta ovanpå garaget. Nya skatteregler för att hyra ut delar av sin bostad medför att fler planerar att bygga garage med uthyrningslägenhet och på så sätt finansierar garaget på några år, menar Fredrik Sahlberg som är marknadschef på Mellby Garage.

Få rätt garagelösning
Duktiga garageleverantörer eller konstruktörer kan hjälpa till att planera så att garaget blir välfungerande och täcker behoven till rätt pris. Det handlar om allt från rätt storlek på garaget till om det ska vara isolerat eller inte, vilka portar som passar bäst och hur du bäst kan nyttja den nya byggnaden.

- Vanligast är fortfarande oisolerat garage, bilen mår bäst då. Då utsätts inte bilen för lika stora temperaturskillnader och fukt från smältvatten. I ett oisolerat garage är den i samma temperatur hela tiden.
Skruvar man mycket på sin bil och vill hålla det varmt över längre perioder eller om man förvarar exempelvis färg som kan frysa i garaget så är det bättre med ett isolerat garage. Prata med en garageleverantör eller konstruktör om hur mycket isolering som behövs.

Fallgropar
Om man planerar väl så undviker man lätt några vanliga misstag.
- Ett vanligt misstag är att kunden gjuter en grundplatta innan han kontaktat någon leverantör, och då är man låst till det måttet som plattan är. Det medför ofta att bygget blir mycket dyrare än om man kan använda sig av standardmått. Visst kan man alltid anpassa sitt garage nästan oavsett vilken leverantör man väljer men vill man ha så mycket garage för pengarna så gå efter leverantörernas standardmått, förklarar Fredrik Sahlberg.

Om man tänker bygga garaget helt själv i lösvirke ska man vara realistisk och tänka på byggtiden så att man inte hinner ledsna under projektet. Ett annat misstag är att man planerar och lägger tid och pengar på att söka bygglov för ett garage som kommunen inte kan lämna bygglov på. Börja alltid ditt garageprojekt med att först kontrollera vad som gäller med din kommun.

Att tänka på när du ska bygga ett garage:
1. Planera i tid. Att få svar på sin bygglovsansökan kan ta flera veckor, beroende på vilken kommun man bor i. Ett garage som ska byggas med lösvirke tar också längre tid än om man köper en färdig byggsats.

2. Kontakta kommunen.
Vad gäller? Hur stort får jag bygga? Hur högt? Finns det några andra begränsningar vad gäller taklutning, färg och material? När man fått svar på det vet man vad man har att utgå ifrån.

3. Budget
Bestäm en budget för projektet och anteckna alla kostnader.

4. Kontakta en leverantör eller en snickare.
Oavsett om man väljer att beställa en byggsats eller anlita en snickare så är det viktigt att gå igenom allt från grunden så att man får en lösning som täcker behoven. Bygglagstiftningen gäller även mindre byggnader som garage. Du som köpare av ett garage räknas som byggherre och har därmed det yttersta ansvaret för att byggnaden uppfyller gällande bygglagstiftning och byggnormer. För att vara på den säkra sidan kan man be om en skriftlig garanti där det står att den färdiga byggnaden kommer att uppfylla kraven enligt svensk bygglagstiftning (se Boverkets Byggregler BBR på www.boverket.se)

5. Utgå från behovet
Vad ska garaget användas till förutom att förvara bilen? Hur många bilar? Förvaring av cyklar? Trädgårdsmöbler? Hobby?
6. Isolerat eller oisolerat
Gå igenom med leverantören eller snickaren om man vill ha isolerat eller oisolerat. Vad ska garaget användas till? Ska man förvara färg där? Ska det vara uppvärmt året runt, eller bara någon kväll när man byter däck?

7. Vad ingår i offerten?
När du frågar på pris på ett garage, se till att priset är för ett komplett, godkänt garage så du inte behöver göra tillägg som kan bli väldigt dyra. Det skiljer även mycket på byggsatserna och hur färdiga väggarna är när de levereras.

8. Stil och utseende
När det gäller stilen på garaget så är det tycke och smak som styr. Man kan välja att skapa en enhet med övriga byggnader, med samma typ av tak och takutformning och färg, eller så väljer man att bryta av helt med en annan stil. Ett enkelt knep för att det ska smälta in bättre är att ha liknande fönster på garagebyggnaden som på bostadshuset. Halvmåneformade fönster, spröjs och snickerier gör att den nya byggnaden passar i hop med den gamla. Är det en funkisvilla kanske det passar bättre med ett pulpettak?

Text: Annika Rådlund
Foto: Carporten, Borohus och  Lundqvist Trävaru AB
 


Ett garage kan vara både en förvaringsplats till bilen och ett extra förrådsutrymme. Kanske blir det till och med ett gästrum eller tonårsrum ovanpå? Foto: Borohus

Planera noga innan. Räkna med att garageprojektet kan ta flera månader. Foto: Lundqvist Trävaru AB

 

Anpassa garaget efter behoven. Foto: Carporten  

Borohus
Carporten
Lundqvist Trävaru AB
Mellby garage AB

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla