AlltomBostad
 

Sätt (rätt) färg på huset

Foto: Alcro och Stig-Göran Nilsson, målaremästarna.
Foto: Alcro och Stig-Göran Nilsson, målaremästarna.

Lägg mycket tid på underarbetet och var noga med färgsättningen.
Då får du en vacker fasad som håller i många år.Foto: Nordsjö


Foto: Stig-Göran Nilsson.

En nymålad fasad ger huset ett vackert yttre. Men är man mån om husets ?hälsa? måste man lägga ner mycket tid på underarbetet. För att nå ett bra och bestående slutresultat finns inga genvägar. Underarbetet är det viktigaste när man ska måla om huset. Att tvätta, skrapa, borsta, slipa och laga är förstås inte lika tacksamt som att måla eftersom man inte ser något resultat direkt. Men faktum är att ett väl utfört underarbete gör att färgen inte spricker eller flagnar, att huset bättre står emot angrepp av alger och mögel och att det dröjer många år innan man måste göra om arbetet.

Välj rätt kulör

När alla förberedande moment är klara är det med stor spänning man stryker på kulören. Men var beredd på att intrycket av huset och omgivningen kommer att förändras vid ett färgbyte. Är man osäker är ett bra tips att köpa några provburkar och provmåla en liten yta. Många måleributiker gör även hembesök och tipsar om färgsättning.
En färgsättning är sällan en slump. Den är ett resultat av vad man vill lyfta fram. Att hålla fast vid, eller återuppta, originalfärgen brukar vara ett säkert kort eftersom det är en genomtänkt färgsättning som passar hus och omgivning.

Produktnyheter

När det gäller själva produkterna går utvecklingen mot lösningsmedelsfria färger. Alcro har exempelvis tagit fram ett nytt system för fönstermålning där både grundoljan, grundfärgen och täckfärgen är vattenburen, vilket skonar både miljön och den som använder färgen.
Alcro har också forskat kring färgsättning och Alcro Designers Fasadkollektion består av 135 färgsättningsförslag för fasad och komplementfärger för snickerier och grund.
En annan nyhet på marknaden är fasadfärger med nanoteknik som skapar anti-aging-produkter för husets yttre skönhet. Nordsjö har exempelvis tagit fram Sandtex V Nanotec som är en självrengörande fasadfärg där smuts, alger och avlagringar rinner av med regn och vatten.

Hur går man till väga när man ska måla?

Det är viktigt att ha rätt redskap och material. Investera i bra penslar. En husfasad ska inte rollas med roller. Att täcka foder, fönsterkarmar, dörrar, markpartier, växter med mera är också viktigt.
Grunda trärena ytor med grundfärg eller direkt med färgen, om du valt vattenburen oljefärg.
Det är lättast att måla fasaden först och sedan gå över på foder, knutar och fönsterkarmar.
Stryk alltid på två lager med täckfärg för att få ett bra skydd.
Vädret är viktigt när man målar. Måla inte när det är kallt och fuktigt ute. Då ökar risken för mögel- och algangrepp. För stark sol är inte heller bra eftersom färgen då torkar för fort och inte hinner tränga in i trät. Det kan då bildas ?blåsor? i färgen. Ideala förhållanden är torrt väder och en lägsta temperatur på minst 7-8 grader C.

Vad kostar det att måla om huset?

Färgkostnaden för ett 1,5-planshus på 150 kvm hamnar på cirka 7000-9000 kronor, räknat på själva färgkostnaden med två strykningar.


Text: Susanne Mattsson. Foto: Nordjö, Alcro och Stig-Göran Nilsson (målaremästarna).

Läs mer på:
www.sveff.se, www.maleri.se, www.fargsattning.com

? FAKTA om målning och färger

 


Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår