Silverfiskar trivs bäst om det är fuktigt

Silverfiskar trivs bäst om det är fuktigt
Silverfisken ser ut som om den simmar fram och därav har den fått sitt namn. Den smyger fram ur sitt gömställe då det blivit mörkt, och "simmar iväg" då ljuset tänds. Men det finn en del knep att ta till för att få bukt med dem.

- Silverfisken blir cirka 12 mm lång och trivs bäst där det är relativt varmt och fuktigt, till exempel i badrum och kök. Där lever den av smuts och tvålrester i kakelsprickor. En vanlig missuppfattning är att de kommer från avloppet vilket de inte gör. De förflyttar sig i rör genom förgreningar mellan olika fastigheter och lägenheter, förklarar Magnus Bergsten på Nomor som arbetar med skadedjurskontroll.

Han berättar att de är inte farliga djur, men att man ogärna vill ha dem i hemmet.
- Silverfiskar är normalt harmlösa gäster men kan för vissa upplevas som ett problem och ge obehagskänslor. De kan vara förtjusta i stärkelsehaltiga varor, mjöl och bröd, men tycker även om kött och döda djur. Den gillar också cellullosabaserade tyger som konstsidenband, stärkta tyger av bomull, linne och silke. Ytterligare ett angreppsområde är det stärkelserika klister som finns i tillexempel bokbindningar.

Silverfisken tillhör gruppen silverborstsvansar och de har funnit i cirka 300 miljoner år. Det finns runt  370 arter, varav två i Sverige – silverfisfk och ugnssmyg.
Nymfen är nykläckt upp till 2 mm lång och vit. Den liknar sedan den vuxna till utseendet, men är mindre. Silverfisken blir i normalfallet 2-4 år gamla.

Om man har silverfiskar i hemmet så finns det några sätt att både fång dem och förebygga uppkomsten av fler.
- De förebyggande åtgärder man kan göra för de inte skall trivas är att se till så den relativa luftfuktigheteten är lägre än 75%. Konstruktionen på fastigheten är också en betydande del, i markplan där det finns tillskjutande markfukt är silverfisken mer en regel än undantag. Den är dock så vanlig att inget hus kan säga sig vara utan. Om silverfiskar uppenbarar sig i stor mängd på ett ställe kan det vara en indikation på fuktskada. Ur miljö samt bekämpnings avseende är klisterfällor ett mycket bra och lätt sätt att fånga silverfiskar på.
 

Text: Annika Rådlund Foto: Nomor

Tips och råd kring vad du kan göra för att hålla silverfisken borta från ditt hem:

  • Håll rummet torrt, det är det effektivaste sättet att förebygga silverfiskar i hemmet. .
  • Renhållning är A och O. Regelbunden rengöring minskar tillgången av föda för insekten.
    Täta springor och sprickor för att minska möjligheterna att silverfisken trivs.
    Låt inte böcker, papper eller kläder ligga framme under lång tid på golvet..

Källa: Anticimex

Åtgärder och bekämpning

    Man kan använda klis­terfällor om man vill fånga silverfiskar, dessa kan även med fördel användas som indikation för att upptäcka angrepp. Endast fällorna är sällan tillräckligt för att bli av med silverfiskarna. Har man besvär med silverfiskar så vet man oftast vart de finns, t.ex. i badrummet, eller i köket. Ett flytande bekämpningsmedel ska användas, lämpligen baserat på deltametrin. Spruta medlet kring lister och under skåp. Tänk på att de är små och kan krypa in i väldigt små sprickor och håligheter – spraya där. Medlet är ett kontaktmedel vilket innebär att de får medlet på sig när de springer omkring och dör snart efter det. Medlen som vi rekommenderar är långtidsverkande och du bör behandla åter igen efter ungefär 2–3 veckor.

Källa: Skadedjursfri.se
 

Anticimex
Nomor
Skadedjursfri.se

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips