Skydda sommarstugan från skadedjur

Nu är sommaren här och vi förbereder oss på att tillbringa semestern i huset på landet. Men ditt fritidshus som lämnats tomt under vinterhalvåret kan ha lockat till sig inkräktare. Angrepp från husbock, hästmyror, möss och andra skadedjur kan bli en obehaglig överraskning. Om man drabbats gäller det att handla snabbt.
Sommarledigheten blir mindre behaglig om det visar sig att stugan drabbats av skadedjursangrepp under tiden den stått tom. Risken för angrepp ökar ju äldre sommarhuset är, men alla typer av trähus kan drabbas. Enbart bland svenska insekter finns ett trettiotal virkesförstörande insekter som skadar trä och många av dem förökar sig dessutom snabbt vilket kan bidra till att ett helt samhälle invaderar sommarbostaden. Husbock och hästmyror är de skadedjur som kan orsaka värst skador på fritidshuset. De båda virkesförstörande insekterna kan åstadkomma allvarliga angrepp i vägg- och takbjälkar där de även bygger sina bon. Ett angrepp från husbocken kan ha pågått under en längre tid utan att märkas och de förökar sig snabbt.
– En husbockshona lägger cirka 400 ägg åt gången. När de kläcks börjar larverna genast att borra sig in i träet. Likaså är det med de virkesförstörande hästmyrorna som snabbt kan föröka sig till en koloni och bosätta sig i ett trähus där de angriper virket, säger Magnus Bergsten, operativ driftchef på Nomor som arbetar med skadedjursbekämpning.
Utöver husbockar och hästmyror är råttor och möss djur som gärna invaderar obebodda fritidshus. Problemen som uppstår här är framför allt att de sprider bakterier och virus. Djuren har även en förmåga att gnaga på slangar och rör och kan orsaka bränder eller driftstopp genom att bita sönder husets elledningar. En död mus eller råtta avger en stank som kan vara svår att bli av med.
Text: Annika Rådlund Källa: Nomor
Foto: Annika Rådlund och Nomor och Anticimex
Hästmyror
Vill man förebygga skador av hästmyror kan man genom en del enkla åtgärder minska risken för att de ska ta sig in i byggnaden och i värsta fall anlägga ett bo. Ta bort högt gräs eller annan vegetation som växer alldeles intill husgrunden, reparera trasiga ventiler (insektsnätet ska vara helt) och andra håligheter utmed husgrunden. Undvik att stapla ved alldeles intill eller under huset och trimma träd om grenar hänger ned och är i kontakt med taket. Reparera vattenläckage och sörj för god ventilation samt kontrollera och reparera rötskador i byggnaden. Det är också viktigt att avlägsna murkna stubbar och stockar som ligger intill huset. Undvik därför slipers, avsågade telefonstolpar eller annat massivt trämaterial som dekoration i rabatter alldeles intill huset.
Hästmyran bygger sina bon i trämaterial, i gamla träd och stubbar. Inomhus letar den gärna upp sötsaker som kakor och öppna läskedrycker.
Husbock
Misstänker man husbock bör man kontakta sitt försäkringsbolag/saneringsföretag. Se till att det finns en försäkring som täcker husbocksangrepp. Man kan bekämpa larven i en angripen byggnad genom att avlägsna och bränna angripet trä, eller genom att gasa byggnaden. Kontakta saneringsföretag med rätt kompetens. Kännetecken för husbocksangrepp kan vara dee synliga ovala flyghålen (cirka 5-8 mm stora) som insekten lämnar efter sig och det ljusa borrmjöl som husbocken lämnar efter sig i gångarna. Tyvärr är det vanligt att husbocken sällan avslöjar sin närvaro genom att stöta ut borrmjölet utan den undviker träytan och packar borrmjölet efter sig i gångarna.
Husbocken kan förstöra ett helt hus.
Råttor:
Se över ditt fritidshus redan på hösten då det oftast är under denna period som möss och råttor letar sig inomhus för att få mat och värme.
Håll uppsikt på vinden, kartonger med kläder är utmärkta boplatser. Håll rent i källaren och placera kartonger på hyllor. Kontrollera luftningsrör från toaletten upp till vinden, de kan fungera som inpassage för gnagare. Se till att mat inte ligger framme och töm skafferiet när man inte ska vara i stugan. Lägg stearinljus i lådor för de utgör annars föda för gnagare. Ställ madrasser och soffdynor på högkant i den kallställda stugan, för det gör dem mindre attraktiva som boplats.
Kontrollera att galler till golvbrunnar sitter fast samt att det finns vatten i dem som hindrar gnagarna. Se till att det är tätt runt rören under diskbänken och även kring rör till element.
En råtta tar sig in genom ett 20 mm litet hål, vilket motsvarar diametern på en enkrona och ett råttpar kan i teorin ge upphov till 800–1 000 nya ungar på ett år.