Smart planering ger lägre hyra

Smart planering ger lägre hyra

På endast tio kvadratmeter har arkitektfirman Tengbom skapat ett smart och miljövänligt boende i samarbete med AF Bostäder och träförädlingsföretaget Martinsons.

Sveriges smartaste studentbostad kallar Tengbom sin nya bostadslösning som är framtagen i samarbete med AF Bostäder och Martinsons.
– En nybyggd studentbostad blir med gällande regler ofta runt 25 kvadratmeter och kostar 4 000-5 000 kronor. Genom att effektivisera ytan till hälften skapas också förutsättningar för en halvering av hyran, säger Cecilia Holmström i Tengboms monter på Business Arena.

Hon menar att nya lösningar krävs för att lyckas bygga bostäder som studenter har råd att bo i. Trots sin ringa storlek är de fristående bostäderna utrustade med allt en student behöver; sovloft, kök, badrum och en liten odlingstäppa med uteplats utanför.

En första prototyp togs fram 2012 och nu färdigställs 22 studentbostäder i Lund med inflyttning under 2014. Projektet möjliggjordes genom att mark- och miljödomstolen godkänt avsteg från Boverkets byggnadsregler.

Genom att effektivisera ytan och bygga i trä är husen både vänliga mot den tunna studentplånboken och miljön. Det är lätt att fokusera på energianvändning när man ritar bostäder, men även materialval och byggtid bidrar stort till byggsektorns miljöpåverkan.

– Trä har använts som byggmaterial eftersom det är en koldioxidneutral, förnyelsebar resurs. Trä produceras lokalt, väger lite och möjligheterna till fuktsäkrat, industriellt byggande är stora, avslutar Cecilia Holmström.

Text: Jenny Marcuson Foto: Tengbom

Bostäderna har utvecklats i samarbete med studenternas önskemål om funktionalitet, trygghet och kvalité.

Smarta kvadratmeter halverar hyran och minimerar klimatpåverkan.

Nu färdigställs 22 studentbostäder i Lund med inflyttning under 2014.

 

Tengbom

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla