Smarta hem - med den senaste hemtekniken

Smarta hem - med den senaste hemtekniken

Nu har den årliga IFA-mässan i Berlin precis gått av stapeln. Det är Europas största mässa för hemelektronik och det är där den senaste tekniken visas upp. En röd tråd bland de nya produkterna är att hemmen ska bli smartare, mer tekniska och ge oss ett bekvämare liv.

Hallarna på IFa-mässan är gigantiska och maxade med prylar. 3D TV, köksapparater som styrs via appar, kaffemaskiner som gör exakt det kaffe du vill ha, rakapparater med laserstråle för att få ett jämnt resultat på skägget, tandborste som laddas via USB, aircondition som skickar meddelande till mobiltelefonens app när luften blivit sämre och tvättmaskiner som skickar meddelande när tvätten är klar.

Vissa produkter som visas upp är prototyper som ska sättas i produktion eller som det ska arbetas vidare på innan den når oss. Många vill också se vilket intresse det finns för just den typen av apparater. Gigantiska TV-apparater som inte går in genom en vanlig ytterdörr kanske inte blir storsäljaren men många besökare var förstås intresserade av de saker som kan förenkla vardagsbestyren.

Enligt konsumentprisindex (KPI) från Statistiska Centralbyrån har under de senaste tolv månaderna har konsumentpriserna på hemelektronik sjunkit med med 12 procent. Vilket bådar bra för oss konsumenter.

Text och foto: Annika Rådlund

Med Home cooking blir matlagningen enklare och det blir lättare att disponera tiden. Inuti kokaren (som syns i bakgrunden) finn a en wi-fi enhet som styrs av en app via plattan. I apppen finns recepten. Där anges vad man ska ha i maträtten, hur lång tid det tar att tillaga och hur lång ledig tid man har. Det kommer även att gå att dela recept via appen.
Home cooking från Philips

Smarare hem- där allt talar till sig. Via en app på mobilen har man hela tiden kontroll över hemmets teknik. Ovanpå aircondition-pelaren (den vita till höger om TV:n) sitter en kamera som övervakar rummet. Via appen kan man se rummet från sin mobiltelefon. Den talar även om ifall aircondition behöver slås på. Det kan man förstås göra via appen. Man får även meddelanden om filtret på kylen behöver bytas och om tvättmaskinen tvättat klart.
Samsung- smartare hem.

Dammsugare utan filter från Dirt Devil.

I det smarta hemmet behöver man inte ens gå hemifrån för att träna. Lär dig putta med Smart -TV och PNG och sätta fotbollen mitt i krysset med Vodafone och X-box.

Baby monitor i vardagsrumsbordet. Genom att ha en kamera i babyns rum så kan man med hjälp av en app se babyns aktiviteter när den till exempel ska sova, på en skärm i bordet. När babyn gråter eller ger ifrån sig ljud så sänds en signal så att man ska uppmärksamma det, signalen kan skickas till tillexempel en lampa i rummet där man befinner sig, så att den byter färg på skenet. Via appen går det även att styra belysningen i babyns rum och starta en vaggvisa. Detta är än så länge en prototyp.
Baby monitor från Philips.

Facebook Twitter Google Plus Google Plus