AlltomBostad
 

Smarta hem spar energi och värme

Smarta hem spar energi och värme

Mer än var tredje svensk önskar sig ett smart hem som i större utsträckning än i dag kan göra vardagslivet lättare och spara kostnader. Tekniken utvecklas hela tiden och produkter som spar energi och värmer hemmet på ett energisnålt sätt kan vara en bra investering.

Inwido har låtit framtidsforskningsföretaget Kairos Future ta fram en trendrapport om utvecklingen av smarta hem. Rapporten baseras på en omfattande enkätundersökning bland 3 000 bostadsägare i Sverige, Danmark, Norge, Finland och England.


12 procent av de tillfrågade anser sig redan ha ett smart hem. I dessa fall handlar det i stor utsträckning om gröna och kostnadsbesparande energilösningar som solceller, samt säkerhetslösningar som uppkopplade larmsystem.

– De viktigaste områdena för smarta hem har hittills varit säkerhet och energi och här finns fortfarande ett stort intresse. Men smarta hem betraktas som överdrivet tekniska och uppfyller ännu inte konsumenternas krav på mjuka kvaliteter som mysighet och harmoni, säger Henrik Hjalmarsson, VD för Inwido Sverige.

Enligt rapporten anser sig 40 procent av de tillfrågade ha kunskap om vad ett smart hem är. Nästan lika många, 38 procent, är intresserade av att ha det. Nästan alla som tycker sig veta vad det innebär är alltså positivt inställda.

–Det verkar som att det finns två läger: De som anser att smart teknik gör hemmet hemtrevligare och de som inte tycker det. Det visar att det är dags för industrin att lyssna närmare på konsumenterna och vad de efterfrågar, tycker Henrik Hjalmarsson.

Catarina Björkman på braskaminsföretaget har också sett att många konsumenter efterfrågar mera mys i vardagen.
– Mystrenden har tagit världen med storm och i medier över allt talar man om ”hygge”, det skandinaviska sättet att mysa. Det märks framför allt under vinterhalvåret och vi på Contura ser att allt fler satsar allt mer på trivsel i sina hem genom att installera en braskamin och bara i år har försäljningen ökat med drygt 15 procent trots flera milda vintrar i rad.

Kairos futures undersökning visar även ett genusperspektiv: Den teknikintresserade mannen har gjort sitt för att göra hemmet smartare. Nu tar kvinnan över eftersom hon enligt enkäten i större utsträckning beslutar om inköp för renovering.

 

Här några nyheter inom ny hemteknik värme/energi:

Nu lanseras helt nyutvecklade solpaneler från NIBE Energy Systems som ger mer solenergi på mindre yta än tidigare paneler. Närmare bestämt 15 procent. Den nya generationens solcellspanel, monokristallina kiselcellspaneler med PERC-teknik och 295 Wp, fångar solens strålar ännu effektivare och är designade med det exklusiva utseendet All Black som standard.

Mitsubishi Electric har under sommaren presenterat en ny luft/luft värmepumpen som heter Hero. Den har högsta energiklassen A+++, köldmedium R32, Hyper Heating, inbyggd WiFi och drift ned till -35ºC.

Fortum presenterade SmartLiving under mässan Nordbygg, en egenutvecklad plattform för det smarta hemmet. SmartLiving bygger på fyra hörnstenar. Energi, med visning av förbrukning i realtid av el-varmvatten och värme. Conveniance, styr bland annat belysning och vitvaror. Security, inbrott-rök och översvämningslarm. Community, funktioner där de som bor i fastigheten kan interagera med varandra och andra tjänster.

En braskamin kan vara ett smart komplement till den övriga uppvärmningen av hemmet. Den fungerar utmärkt även vid strömavbrott. Foto: Contura

Panasonic kompletterar nu sin Aquarea H-serie av luft-vattenvärmepumpar med 9 kW och 16 kW-modeller. H-serien passar utmärkt för de som till år 2020 är tvungna att ha bytt ut sin gamla oljepanna. Aquarea All in One H-serien med luft-vattenvärmepumpar består av en utomhusenhet samt en stilren och utrymmessnål inomhusenhet som inkluderar en varmvattentank på 200 liter. Systemet värmer upp huset via vattenburen värme eller element och ger behagligt tappvarmvatten. H-serien är energieffektiv och klassad som A++ vid 55 grader (A+++ vid 35 grader). T-Cap-versionen i serien bibehåller kapaciteten ned till -20 grader.
Text: Annika Rådlund Källa: Inwido/Kiros future och Contura
Foto: Contura, Fortum, Nibe, Mitsubishi Electric och Panasonic

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår