Spelet om energin - ny klimatutställning på Tekniska

1 Vy över utställningen

Vi kan alla hjälpa till att rädda klimatet - men hur ska vi egentligen göra? Barn från 400 skolklasser har under ett års tid ställt energi- och klimatfrågor till Tekniska museet. Frågorna har inspirerat museet i arbetet med en utställning där besökaren får experimentera och leka sig fram till ökad kunskap om hur stora och små energival i vardagen påverkar vårt klimat. 

- I början av utställningen får besökaren ett uppdrag: Vi svenskar släpper ut tio ton växthusgaser per år och person, men vi måste ner till två ton - vad kan du göra? Besökaren får sedan på ett roligt sätt testa hur deras egna val påverkar utsläppen, säger utställningens projektledare Lars Paulsson.
Utställningen har tagits fram i samarbete med Energimyndigheten och består av både fysiska experiment och dataspel som engagerar och väcker tankar. Besökaren får producera el, undersöka populära elektriska maskiner och fundera över hur vi ska producera energi i framtiden. De får också göra vardagsval om transportmedel, boende, mat och shopping.

- Alla beslut som besökaren fattar under utställningen - äta vegetariskt eller kött, åka bil eller ta bussen, handla många saker eller få - påverkar besökarens koldioxidutsläpp. Vid slutet av utställningen visas ett landskap som formas efter de val som besökarna gjort, säger Lars Paulsson.

- I en undersökning som presenterades i början av 2009 tyckte 84 procent av landets niondeklassare att det är viktigt eller mycket viktigt att lära sig om energi. Men kunskaperna om energin klickar ibland, till exempel kunde 40 procent inte komma på någon förnybar energikälla. Ungdomar har vissa inlärda faktauppgifter, men har svårare greppa sambanden som till exempel att den egna energianvändningen får konsekvenser för klimatet, säger Daniel Lundqvist, handläggare på Energimyndigheten.

Utställningen vänder sig till skolklasser mellan årskurs fyra och nio samt till barnfamiljer. Utställningen är uppbyggd på ett sätt som minimerar energianvändningen och med material som ger minsta möjliga påverkan på klimatet.

Energimyndighetens har bidragit med expertis i olika energifrågor samt delfinansierat utställningen med 3,5 miljoner kronor.


Foto: Anna Gerdén, Tekniska Museet


Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Energi

Visa alla
Den perfekta kombinationen – Elementfläkten och Trådlöstermostaten

Den perfekta kombinationen – Elementfläkten och Trådlöstermostaten

Din lokala butik på nätet!

Din lokala butik på nätet!

Värme – utan utomhusdel!

Värme – utan utomhusdel!

Elda inte upp elstödet!

Elda inte upp elstödet!

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Visa alla