Stugan blir ett hus

Stugan blir ett hus

Furuväggarna har målats  vita och flera detaljer har moderniserats. Sommarstugan som var på 40 kvadratmeter byggs nu på med 20 kvadratmeter till, allt för att ge plats åt fler av familjen Autios familjemedlemmar. 

Stugan byggdes 1989 av Soili Autios pappa.
- Han var snickare och han har även gjort all snickarglädje själv. Vi har velat behålla många detaljer men vi har förnyat en del, berättar hon.

Det är nu hon tillsammans med sin man Kalervo Autio som äger stugan. Under det senaste året har den renoverats på både in- och utsida för att den ska få ett modernare utseende. Ytterdörren har målats vi och snickarglädjen på framsidan har bytts ut.

I det kustnära området Hiekkasärkät i Finland där stugan ligger finns det begränsningar för utbyggnationer och familjen har väntat i ett år på att få bygglov. Stugorna har tidigare bara fått vara 40 kvadratmeter. Den har ett traditionellt sovloft som är vanligt i finska stugor, eftersom taket är lågt räknas det inte till den vanliga boytan.
I den gamla delen finns ett stort rum som rymmer både kök och vardagsrum, där hälften av rummet har takhöjd upp till nocken och andra halvan är sovloftet. Stugan har även en toalett med bastu.

Påbyggnaden kommer att bestå av ett sovrum, allrummet blir utökat, samt ett uterum och en stor terrass. Med det stora uterummet som sträcker sig efter hela utsidan av sovrummet kommer det att placeras en grill och ett långbord.
- Nu blir det ett riktigt hus, säger sonen Jyri Autio.

Text: Annika Rådlund
Foto: Annika Rådlund och Soili Autio

Köket har målats vitt och fått nya skåpluckor. Teglet på spisen har målats vitt och i mitten har den fått mosaik i skimrande svart.

Från köket fanns förr en dörr in till ett mini-sovrum med plats för två små sängar. Dörren har tagits bort och istället gett plats för ett kylskåp och en ny trappa upp till sovloftet.

Ett nytt räcke är på plats och den nya trappan går upp bakom skorstenen istället för utanför toalettdörren som den gjorde innan.

Stugan från 1989 var tidigare 40 kvadratmeter stor. Dörren var gul och snickarglädjen utanför sovloftet hade vertikala ribbor.

Nu byggs stugan på med 20 kvadratmeter till och den kommer att få ett sovrum, uterum samt en terrass. Ytterdörren har målats vit och snickarglädjen utanför sovloftet har bytts ut till en modernare och mer stilren variant.

Den gamla träbron utanför entrédörren tas bort.

Golvet utanför entrén byggs ihop med det nya terrassgolvet.

Terrassgolvet är snart på plats och uterummet och sovrummet kommer snart att vara klart.

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Fler nyheter från

Visa mer Visa mindre

Produkttips

Related articles in Bygg

Visa alla
Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Lindab TAK

Lindab TAK

Valde Cembrit vindskydd

Valde Cembrit vindskydd

Lister, inner- & ytterpanel

Lister, inner- & ytterpanel

Visa alla