Sveriges bästa villa

Sveriges bästa villa

Bostadshuset med utsikt över hav och berg och med flödande ljusinsläpp i en öppen planlösning vann Sveriges Arkitekters Villapris 2016.

Vinnaren, som kallas Mölle by the Sea, tävlade mot ett skärdgårdshus, en villa i en Stockholmsförort och ett hus i Linköpings kommande stadsdel Vallastaden. Placeringen på tomten, avancerade tekniska lösningar och en fulländad trappa avgjorde till Mölles fördel.

Villaprisets jurymedlemmar studerade ett 40-tal villor över hela landet innan de besökte 16 stycken. De ser en villaarkitektur som vågar ta plats genom en egen identitet. De viktigaste trenderna är en tydlig samverkan mellan rum och landskap och en gränsförskjutning mellan det privata och det offentliga rummet. Många villor har spatiösa rum och präglas av enkelhet med öppna planlösningar, generösa rumshöjder samt stora fönsterpartier som ger vacker ljusföring och fina genomblickar.

– Fasader, planer, detaljer och val av material har i samtliga nominerade projekt en hög arkitektonisk skärpa i minsta detalj och ibland en särpräglad arkitektur i form och karaktär, säger Kerstin Bernow, ordförande i juryn för Villapriset

Arkitekterna Jonas Elding och Johan Oscarson från Elding Oscarson arkitektkontor är ansvariga för Mölle by the Sea.

Juryns motivering till vinnaren:
”Planlösningen ger perfekta förhållanden mellan öppenhet, utsikt och avskildhet. Genom att dra nytta av läget är vi utomhus och inomhus på samma gång. Hög arkitektonisk skärpa i helheten och in i minsta detalj gör Mölle by the Sea till en spännande och nyskapande villa i tiden.”

Fasadens färg smälter in i naturen.

Det inglasade rummet gör att naturen alltid är nära.

Öppen planlösning och stora generösa fönster ger maximalt ljusinsläpp.

Villapriset delades ut på Arkitekturgalan ikväll på Cirkus i Stockholm. Sveriges Arkitekter instiftade priset 2015 för att premiera god arkitektur i den lilla skalan, som har privatpersoner som byggherrar.Av: Annika Rådlund Källa: Sveriges Arkitekter
Foto:  Åke E:son Lindman

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla