Takbyte- renovera eller byt i tid

Takbyte- renovera eller byt i tid

Om man som husägare upptäckt att det är fuktskador på undertaket och att taket inte håller tätt måste man först kontrollera hur omfattande skadorna är. Hur är takets kondition och räcker det med att laga eventuella skador eller måste hela taket plockas ned?

Det finns flera olika typer av tak, de vanligaste ytskikten är papp, skiffer, olika typer av plåt samt tegel- och betongpannor. Andra typer av tak kan vara till exempel halm-, torv-, vass- och spåntak eller tak med gröna växter på.
Det är viktigt att se över vilket skick taket är i, om det behöver bytas eller inte.

Gör en kontroll själv eller anlita en sakkunnig om du känner dig osäker. Räcker det med att tvätta taket eller ersätta några eller alla pannor? Är läkten som bär upp pannorna skadade eller i bra skick? Är ytpappen hel och utan skador och är underlagspappen i bra skick eller uttjänt? Kan plåtarna målas om eller behöver de bytas ut mot nya? Hur mycket tid är du villig att lägga på lagningar varje år och vad kostar underhållet den återstående tiden av takets beräknade livslängd? Ta det i beräkning när du jämförelse med vad det kostar att byta tak.

När du vet vad som behöver göras så är det dags att planera för renoveringen eller takbytet. Om taket behöver bytas helt, så fundera på om du ska ha samma typ eller om du vill att det nya taket ska vara i ett annat material. Om du planerar att byta material måste man även kontrollera att huset klarar tyngden, även takets lutning kan begränsa vilka material som går att använda.

Vem ska utföra arbetet?
Den första delen är att planera och projektera vad som ska göra, hur det ska utföras och vad det kommer att kosta. Den andra delen är själva arbetet. Om du planerar att själv utföra den delen är du också ansvarig för att det blir rätt. Det betyder att alla lagar och regler måste följas och att arbetet utförs fackmannamässigt, anvisningarna som tillverkarna har för produkterna måste följas. Om du anlitar någon annan att utföra arbetet så kontrollera att det blivit korrekt utfört, om du känner att du själv inte kan bedöma arbetet bör du anlita någon oberoende sakkunnig som hjälper dig.

Fortsatta kontroller
Även om man har ett relativt nytt tak så är det bra att varje år göra en grundlig översyn både utifrån och inifrån om det är möjligt. Det kan bespara dig många bekymmer samtidigt som det inger ett lugn att veta att det inte är någon fara på taket.
.

Plåttak har ofta en lång garanti på livslängden, men det är ändå viktigt att kontrollera skarvar, till exempel runt skorstenen. Foto: Ruukki

Plåttak
Plåt är ett mångsidigt takmaterial som lämpar sig både för nybyggnation och renovering av bostadshus, jordbruksbyggnader och offentliga byggnader. Det är hållbart och finns i ett flertal olika stilar och färger.

Ett tak blir aldrig starkare än sin svagaste punkt. Hela taket måste vara tätt. Foto: Monier

Tegeltak
Om taket underhålls kan det hålla mycket länge. Det bör ses över regelbundet och det är vanligt att ett par tegel- eller nockpannor behöver bytas ibland. Det finns firmor som säljer begagnat taktegel om man inte vill komplettera med nya pannor, då färgen kan skilja sig.

Betongtak
Det finns både behandlade och obehandlade betongpannor. De ytbehandlade pannorna är mer motståndskraftiga mot mossa men snön kan glida av lättare. Betongpannor kan också vara tyngre än tegel.

Papptak
Papp kan vara billigare än flera andra typer av material och kan därför vara ett bra val för den som vill göra en billig takomläggning. Idag har takpappen längre livslängd men man bör hålla utkik efter vattenansamlingar, sprickor och bubblor.


Tecken på att ditt tak behöver bytas:
• Betongpannor bör bytas efter 30 år.
• Tegelpannor bör bytas efter 40 år.
• Plåttak bör bytas efter 30-40år.
• Färgförändringar eller mögel på undertak, råspont eller vind.
• Ojämnheter i taket skvallrar om skadad läkt.
• Grus i hängrännor talar om att pannornas ytskikt börjat vittra sönder.
• Trasiga takpannor.
• Torrsprickor i pappen. Papp har kortare livslängd än takpannor.
www.villaverket.se

 

Text: Annika Rådlund Foto: Monier, Ruukki och Tegelinformation 

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av