AlltomBostad
 

Tapetskolan - underarbete

Tapetskolan - underarbete

Underarbetet är A och O

Grundregeln före all tapetsering är att underlaget ska vara torrt, jämnt och fast. Börja med att bryta strömmen i rummet. Skruva loss kåpor kring eluttag och strömbrytare.
Ta helst bort golvsocklar och lister. Tips! Märk listerna på baksidan, så vet du var de ska sitta sedan. Ta bort tavelkrokar och annat som sitter fast på väggarna. Utgå nu från vilket underlag väggarna har.

Tapetserad yta

Skrapa bort löst sittande tapet – kolla speciellt i hörn och vid lister. På pappersburna vinyl- och strukturtapeter dras hela ytskiktet av. Gamla överlappsskarvar slipas ner eller skärs bort och spacklas ut. Andra hål och ojämna partier måste också spacklas ut över hela ytan. Större hål lagas först med väggfix eller liknande. Gör en lätt avslipning på alla spacklade ytor. Damma och förlimma spacklade ytor med utspätt lim enligt anvisning på förpackningen.

Glasfiber eller annan målad väv

Underlaget tvättas med målartvätt och sköljs sedan av. Bredspackla, slipa och förlimma sedan väggarna.

Textiltapet, juteväv, sjögräs eller liknande

Riv ner materialet. Använd tapetnedtagningsmedel om det sitter hårt. Spackla och förlimma.

Målad yta

Tvätta med målartvätt eller liknande och skölj noga. Skrapa upp sprickor och flagade ytor. Spackla och slipa av.

Betong och putsade ytor

Spackla ojämnheter och skarvar. Bredspackla och slipa hela ytan. Damma av och förlimma.

Gips-, spån- och träfiberplattor

Spackla spik- och skruvhål, skarvspackla plattorna med skarvremsor eller limma dem med vävlim. All spackling görs med sandspackel. Slipa och förlimma. Spånskiveskarvar grundmålas med alkydfärg för att undvika kantresning.

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår