Teknikfria rum och urban gardening

Teknikfria rum och urban gardening

Om svenskarna får drömma om sitt framtida boende står en villa på landsbygden nära natur och grönområden högst i kurs. Sett till hur hemmet ska inredas är marmor och mässing populärt, likaså ett rum helt utan teknikprylar. 

När svenskarna dessutom siar om kommande boendetrender, står det klart att urban gardening och självförsörjande hushåll är framtiden. Detta och mycket mer visar den tredje upplagan av Trendrapporten från Svensk Fastighetsförmedling, en rapport där svenskarna har gett sin syn på framtidens boende. 

Drömboendet
Mer än varannan person i undersökningen säger att villan är det absoluta drömboendet. På andra plats kommer bostadsrätten som var sjätte, 16 procent, drömmer om. Sett till storleken på bostaden gapar svenskarna dock inte efter mycket. Majoriteten anser att 30-50 kvadratmeter per person är tillräckligt för att få en bra levnadsstandard samtidigt som 42 procent tror att vi kommer bli mer trångbodda i framtiden än idag.

Miljön viktig
Något som varit genomgående i årets Trendrapport är att svenska folkets hjärtan allt mer klappar för miljön. När de får ange vad som bör bli standard i framtidens hem hamnar egen energiförbrukning högst upp på listan. Främst är det solkraft som svenskarna vill värma upp hemmet med. Det svarar 64 procent. I ett led att göra bostaden mer klimatsmart svarar mer än varannan att de kan tänka sig att byta ut alla lampor i hemmet till lågenergilampor eller LED-lampor. Fyra av tio, 39 procent, kan även tänka sig att isolera eller byta ut sina gamla fönster.

Teknikfritt rum
Att den tekniska utvecklingen gått snabbt framåt de senaste decennierna har fått en del negativa konsekvenser sett till umgänget i våra hem. Rapporten visar nämligen att sex av tio svenskar upplever att tekniken minskat den sociala samvaron i familjen och 28 procent tror att umgänget i hemmet kommer minska ytterligare i framtiden. Ett teknikfritt rum skulle möjligen kunna råda bot på problemet, något som mer än varannan svensk ställer sig positiv till. I de hem där tekniken ska fortsätta ta plats vill dock svenskarna att den i större utsträckning ska matcha den befintliga inredningen, det anser 58 procent.

– Årets Trendrapport visar tydligt att svenskarna blir alltmer medvetna om miljöaspekterna i sin vardag. Exempel på detta är att tre av fyra vill köpa klimatsmart inredning till sina framtida hem och att närmare hälften tror på trenden med urban gardening. Svenska folket verkar även ha en längtan tillbaka till hur det var förr. Att så många vill vara självförsörjande och att drömhemmet är en villa på landsbygden visar på en romantisering av det förflutna, säger Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling.

Av: Annika Rådlund Källa: Svensk fastighetsförmedling
Foto: Annika Rådlund

Urban gardening ­­– den nya gröna vågen
Att bli självförsörjande är också något som svenskarna ställer sig allt mer positiva till. Närmare hälften, 46 procent, skulle vilja ha ett självförsörjande hem med egen djurhållning och trädgård där de kan odla sina grönsaker och grödor. Att plantera tomater på tomten är dock främst förunnat husägare och svårare för personer boende i storstäder.

Stadsodling
43 procent tror att urban gardening, stadsnära odling på balkonger och innergårdar, är en trend som kommit för att stanna. Bilden visar odling på taket av Gothia Towers i Göteborg.

Trendrapporten från Svensk Fastighetsförmedlingen bygger på en undersökning med 2 757 personer som  har svarat på frågor inom fem teman: boende, inredning, ekonomi, teknik och miljö samt familjeliv.

Svensk Fastighetsförmedling
 
Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Energi

Visa alla
Den perfekta kombinationen – Elementfläkten och Trådlöstermostaten

Den perfekta kombinationen – Elementfläkten och Trådlöstermostaten

Din lokala butik på nätet!

Din lokala butik på nätet!

Värme – utan utomhusdel!

Värme – utan utomhusdel!

Elda inte upp elstödet!

Elda inte upp elstödet!

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Visa alla