AlltomBostad

Tips hur du förebygger fukt i krypgrunden

Tips hur du förebygger fukt i krypgrunden

Det är viktigt att undersöka krypgrunden då och då för att i tid kunna upptäcka om det kommit in vatten eller fukt. Ju tidigare det upptäcks dessto lägre  blir kostnaden att åtgärda.

Uteluftsventilerad krypgrund är en av de vanligaste riskkonstruktionerna i hus. Problemet är att varm luft kyls ner när den möter den svala grunden och då ökar den relativa fuktigheten. Har du krypgrund rekommenderar Anticimex, som bland annat gör fuktttester och husbesiktningar,  att du kontrollerar den regelbundet.

Mikael Aderskog, husexpert på Anticimex, rekommenderar att man själv tittar till krypgrunden minst två gånger per år.
Han menar att mycket kan hända och att det därför är viktigt att man kontrollerar hur det ser ut - rör kantill exempel gå sönder och regn- och smältvatten kan rinna in i grunden.
 

Om du misstänker fuktproblem i grunden
Då bör du göra en besiktning eftersom det kan vara svårt att bedöma tillståndet på egen hand. Fukt och mögel syns inte alltid.

Krypgrund
Dagens krypgrunder byggs egentligen enligt samma princip som torpargrunder, med skillnaden att golvbjälklaget är mer välisolerat. Detta kan medföra att krypgrunden är kall stora delar av året vilket gör att konstruktionen riskerar att få fuktproblem under framförallt sommarmånaderna då den varma uteluften ventileras in i grunden. Detta i sin tur kan resultera i hög luftfuktighet och att kondens bildas.

För utrymmen som torpargrunder och krypgrunder bör inte fuktigheten överstiga 75 procent. Du kan enkelt ha koll på luftfuktigheten genom en fuktmätare.

Mikael Aderskog förklarar hur det kan gå till när de kommer och mäter.
- Vi börjar med en grundlig besiktning och mäter därefter fuktigheten. Har din krypgrund för höga fuktvärden ger vi dig tips och råd om lämpliga åtgärder.

Visar det sig att krypgrunden har fuktproblem bör du helst installera en krypgrundsavfuktare. Det är en permanent installation som håller fuktigheten på sådan nivå att tillväxt av mögel inte möjliggörs. Grunden tätas och luften i krypgrunden cirkulerar via avfuktaren. Den uppsamlade fukten leds sedan ut ur grunden.

Mikaels tips hur du förebygger fukt i din krypgrund
Takavvattningen – se till att den är fri från skräp och att vattnet leds bort från husgrunden.
Växlighet – har du växter närmast huset och grunden tar du bort dem eftersom de binder fukt
Marklutning – se till att marken runt huset lutar från huset så att ytvatten leds bort.
Installera en krypgrundsavfuktare – på så sätt förebygger du fuktproblem i krypgrunden.
Av: Annika Rådlund Källa: Anticimex
Foto: Getty Images

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår