AlltomBostad

Tips inför bostadsvisningen

Tips inför bostadsvisningen

Den här helgen förväntas bli höstens största visningshelg. Det är väldigt många bostadsvisningar och mäklarna märker ett ökat intresse band köpare. Men vad ska man tänka på som bostadsspekulant och behöver man förbereda sig?

Söndagen 26 augusti 2018 hade Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklarföretag, 1106 visningar. Under hela 2018 hade endast 14 januari fler visningar på en enskild dag. På söndag, 25 augusti, kommer företaget ha 926 visningar runt om i landet.

Sista veckan i augusti är alltid en av årets största visningshelger. I år har vi något färre visningar än i fjol och det beror på en hög försäljning innan och under sommaren. Det är helt enkelt färre omvisningar på sådant som inte sålts, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Känslan är att efterfrågan ökat. Säljare och köpare möts i högre utsträckning och förmedlingarna går snabbare. På många orter har det även blivit vanligare med bud och försäljningar före ordinarie visning. Som spekulant är det just nu därför viktigt att hålla sig framme och anmäla sitt intresse till mäklaren så tidigt som möjligt. Då minskar risken att gå miste om drömbostaden, fortsätter Johan Engström.

Fastighetsbyråns sex tips inför visningen:

1. Se till att ha finansiering helt klar redan innan du börjar gå på visning. Ha ett aktuellt lånelöfte och undersök föreningens ekonomi noga om det är en bostadsrätt.

2. Sätt ett köptak men undvik att ha det på en större, jämn siffra. Sätt till exempel ditt tak på 3 025 000 kronor så har du möjlighet att vinna över de som stannar på 3 miljoner.

3. Anmäl ditt intresse till mäklaren så fort som möjligt. Då undviker du att missa tåget om andra försöker köpa innan ordinarie visning.

4. Bli inte avskräckt av ful inredning och möblering. Men bli inte heller för hänförd av snygg styling. Försök att se potentialen för dig och ta med dig hjälp om du har svårt att visualisera.

5. Skriv ner vilka kriterier som är viktiga för dig och rangordna dem gärna. Glöm inte området. Passa på att ta en promenad i närområdet i samband med visningen.

6. Gör research och var ordentligt på läst, till exempel kring prisnivån i området. Kolla prisstatistik, titta på slutpriser och prata med olika mäklare.Av: Annika Rådlund Källa: Fastighetsbyrån
Foto: Fastighetsbyrån och Getty Images

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår