Tips och råd när du ska måla huset

Tips och råd när du ska måla huset

[Tillbaka till artikeln]

Underarbete:

Tvätta fasaden, antingen med vanlig fasadtvätt eller med alg- och mögeltvätt. Var noga med att skölja bort allt tvättmedel med rent vatten.

Skrapa bort gammal lös färg med spackel, skrapa eller stålborste. Var noga med skarvar och ändträ.

Falu rödfärg och laserade ytor borstas av med stålborste. Vid ommålning med annan typ av färg måste all gammal Falu rödfärg tas bort.

Byt ut skadat trä och laga sprickor med målarfog.

Slipa av glansiga ytor, uppruggat trä och vassa kanter. Då fäster färgen bättre. Borsta sedan av fasaden.

Ytan ska vara ordentligt torr när man börjar måla.


Grundning:

Genom att förbehandla fasaden med grundolja minskar man risken för att fukt tränger in i trät, som då kan angripas av mögel och rötsvamp. Särskilt viktigt är det att grunda extra utsatta områden som ändträ, skarvar, vindskivor och fönsterkarmar.

Omålat trä ska inte stå obehandlat längre än två veckor.

Grundmålning ska utföras på träytor som inte varit målade tidigare eller på ytor där man skrapat bort färgen.

Om fasaden aldrig varit målad måste alla ytor som ska målas med täckfärg också grundmålas.

Målar man med vattenburen oljefärg grundar man direkt med färgen istället för med grundfärg.

Underhåll:

Målarfärg är inte ett heltäckande skydd. En husfasad måste ses över och underhållas med jämna mellanrum för att inte åldras i förtid.

Ytbeväxning i form av alger eller mögel bör tas bort så snart som möjligt. Tvätta med ett rengöringsmedel. Om inte det hjälper kan du försöka med ett desinficerande medel. Vissa produkter kan dock bleka ytan, så skölj bort tvättmedlet noggrant.

Ibland måste en angripen yta målas om.


Målarfärgen:

Det finns flera olika husfärger att välja mellan. Prata med din färghandlare så får du bäst råd vilken produkt du ska välja. Här är en liten redogörelse för de vanligaste färgerna.

Akrylatfärg är en vattenbaserad plastfärg som ger en fyllig, halvmatt yta och är mycket lätt att stryka på. Den kräver lite underhåll eftersom den varken kritar eller krackelerar och den håller kulören bra. Färgen torkar snabbt, på ca 2-4 timmar.

Oljefärg (och alkydoljefärg) passar lika bra på fasader som på knutar, foder och vindskivor eftersom den tränger bra ner i underlaget. När färgen torkat, efter cirka ett dygn, får den en fyllig och vattenavvisande yta. Oljefärg kritar efter några år vilket ger en mattare yta.

Falu rödfärg är en slamfärg som ger en matt yta. Kan bara användas på sågat, omålat eller tidigare slamfärgsmålat trä. Lätt att använda, miljövänlig och relativt billig är fördelar. Kort underhållsintervall, begränsat kulörval och svår att måla över med annan färg hör till nackdelarna.

Lasyr går jämförelsevis snabbt att lägga på, men håller å andra sidan inte lika länge eftersom färgskiktet är tunnare. Träts ådring lyser igenom färgen.

Vitriol ger träet ett snabbt åldrat/grånat utseende. Kräver inget underhåll och är lätt att använda. Å andra sidan ger färgen mycket lite skydd för underlaget.

(Källa: Broschyren Måla rätt utomhus från Sveriges Färgfabrikanters Förening, Målaremästarna, Sveriges Färghandlares Riksförbund och Svenska Måleriförbundet).

Läs mer på:
www.sveff.se, www.maleri.se, www.fargsattning.com

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla