AlltomBostad
 

Tolv grå kulörer för alla som älskar färg

Tolv grå kulörer för alla som älskar färg

Länge har våra hem dominerats av vitt, men nu börjar de grå tonerna ta upp kampen. Grått har haft en plats i våra hem ända sedan gustavianska tider och fungerar lika bra oavsett om man vill återskapa en klassisk miljö, skapa en extremt modern känsla - eller blanda de två. Alcro har tagit fram en kollektion med bara grå kulörer.

- Grått gör andra kulörer rättvisa på ett sätt som inga andra färger kan. Grå nyanser är mindre dramatiska än vitt och svart, som lätt tar över, och lyfter istället fram färgstarka möbler, textilier och andra detaljer. Därför passar grå toner också utmärkt för att gifta ihop olika stilar, säger Maria Midby Arén på Alcro Färg.

Men grått är inte bara grått. Det kan ha en rosa ton, dra mot blått eller grönt, vara brutet mot gult, vara blankt eller matt och så vidare. Konsumenter har länge frågat efter en färgkarta med gråa kulörer, och nu har Alcro tagit fram en hel kollektion - ad.grey - speciellt för dem som vill inreda i grått. Kollektionen består av tolv utvalda kulörer - Krita, Lovika, Fjäder, Duva, Silverpil, Drivved, Rökgrå, Grådis, Betong, Anis, Pigeon Grey och Pearl Grey - ur tidigare ad-kollektioner. Pearl Grey och Pigeon Grey ingår i den senaste kollektionen ad.10, framtagen av Li Edelkoort.

- Mörkare, neutrala kulörer kommer att ta över efter allt det vita och att betonggrått blir en nyckelkulör inom inredningsdesign, sa Li Edelkoort när kollektionen lanserades.

Bilden i mitten visar Valö Fyr. I en trendrapport från Alcro säger Anders Landström på Landström Arkitekter så här om färgen på bostadsområdet Valö Fyr;

– Området ligger vid älvmynningen i Göteborg på en klippa ut mot havet. Vi valde den grå kulören dels för att den smälter bra in i landskapet och dels eftersom det är en väldigt föränderlig kulör. Den smittas av omgivningen och uppfattas olika beroende på hur landskapet runt den ändras i takt med årstider och dygnsrytm. Vi valde fyra olika nyanser av grått till de olika huskropparna som ligger väldigt nära varandra, vilket skapat en balanserad sammanhållen variation.

Pressbilder från Alcro. Bilden av Valö Fyr är tagen av Åke E:son Lindman.

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår