AlltomBostad
 

Tryggt att anlita auktoriserade hantverkare

Allt Om Bostad

Varför har byggbranschen ingen auktorisation så att kunderna ser skillnad på fackmän och klåpare? Frågan ställdes i Kvällsöppet efter programmet Fuskbyggarna i TV4. Svaret är att delar av branschen redan är auktoriserad.


Först ut var elektrikerna med krav på behörighet utfärdad av Elsäkerhetsverket. Andra yrkesgrupper med krav på behörighet är VVS-installatörer samt plattsättare och golvläggare. Till skillnad från elektrikerna är det frivilliga system som sköts av branschorganisationerna.

- Auktorisation är nödvändig för branschens trovärdighet. Kunderna måste känna sig trygga att de anlitar fackmän som utför jobbet på rätt sätt, säger Thomas Helmerson, vd för Säker Vatten AB som ansvarar för branschregler och auktorisation inom VVS.

Kunniga fackmän

Systemet heter Säker Vatteninstallation och bygger på regler om hur olika installationer skall utföras. Auktoriserade företag förbinder sig att följa reglerna och utbilda sin personal.

- Regler gör ingen nytta om de inte förverkligas av kunniga fackmän, konstaterar Thomas Helmerson.

Säker Vatteninstallation startade 2005. Idag finns det drygt 1000 auktoriserade VVS-företag med över 12 000 utbildade arbetsledare och montörer. Företagen måste följa reglerna och göra fackmannamässiga jobb, annars förlorar de auktorisationen.

- Försäkringsbolagen driver på för att sänka skadekostnaderna. Vattenskadorna kostar fem miljarder kronor om året och mycket beror på okunnighet, säger Thomas Helmerson.

Auktorisation enda garantin

Han hoppas att övriga grenar av byggbranschen följer exemplen från elektriker, VVS:are, plattsättare och golvläggare. Om alla är auktoriserade och utbildade, blir slutresultatet bättre och kostnaderna för fel och fusk minskar.

- Först som sist gäller det att kunderna inser att den som presenterar sig som rörmokare inte behöver kunna sitt jobb. Den enda garantin för den saken är auktoriserade VVS-installatörer, säger Thomas Helmerson.

Över hela Sverige finns över 1060 auktoriserade VVS-installatörer med över 12 000 montörer och arbetsledare utbildade i branschreglerna Säker Vatteninstallation. Alla auktoriserade installatörer finns sökbara på www.säkervatten.se.


Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår