TV-inredaren Isabelle McAllisters tips

TV-inredaren Isabelle McAllisters tips

Isabelle McAllister som är dekoratör, designer, hantverkare och inredare på TV har genom åren förvandlat många trista rum till det bättre. Med humor, lite färg och med fantasi går det att förändra mycket för lite pengar.

- Man ärver sin stil för man får med sig mycket hemifrån. Sedan flyttar man ihop med någon och får med sig lite därifrån. Då gäller det att rensa upp i röran.
Hon gillar alla köp- och säljsidor på nätet och det är något hon rekommenderar för att bli av med möbler och prylar som man inte vill ha längre och för att hitta nya personliga saker.
-Man ska inreda för sig själv. Många tänker att de inreder för att höja värdet eller så vill de inte göra något för att det är en hyresrätt, men man ska ju ändå leva i det. Femhundra kronor för en ny vägg så har man fått något nytt!

De senaste två åren har hon arbetat med Fixa rummet, ett byggprogram för barn på Barnkanalen. Intresset för att bygga och fixa i hemmet verkar vara stort även hos barn.
- 7500 barn sökte till programmet i år och 10 000 sökte till Idol så där ser man vilket stort intresse det finns. Ofta glöms barnen bort när man inreder hemma.
Isabelle vill gärna förmedla konsten att bygga och skapa. Hon har en förkärlek för återvinning och hon berättar om olika tillfällen där hon tillsammans med barn gjort till exempel en piratflagga av pappans t-shirt, en repstege av stolsben och en soffa av ett badkar.
-Det är kul om barnen också får göra någonting någonstan. Kreativa hörnor i vardagsrummet är bra, med spelkonsoler och annat.
Ett tips för barnrummet är att placera sängen mitt på golvet istället för mot en vägg, då kan sängen byggas in med hjälp av utsågade playwoodskivor från båda sidor, för ett mer spännande och lekfullt uttryck.

Inredning kan pigga upp en grå vardag.
-Som när man är ful i håret och vill dra en påse över huvudet och gå i joggingbyxor men om man gör tvärtom och tar lite smink, en klänning och högklackat så känns det bättre. Det är samma med inredning. På morgnarna till exempel, ungarna skriker och man har en trist messmörsmacka -men dukar man då med finporslinet så känns det bättre!

Ge möblerna nytt utseende
Hon gillar att göra om möbler som redan finns i hemmet.
- Man kan tillexempel förändra en möbel genom att ta bort luckorna.
Isabelle visar bilder på hyllor och en rund spegel som hängts upp med hjälp av skärp. Roliga lösningar som ger en personlig touch. Själv har hon nyligen gjort en lampa av en Hello Kitty badskumsflaska.
- Jag satte in en lampsladd med en diodlampa genom ett göra ett hål i baken på den.

Fondvägg
Fondväggar är bra och billigt sätt att förändra ett rum tycker Isabell.
-Fondväggen är världens bästa inredning! Det gör en otrolig impact på ett rum.
Det behöver inte vara en  fondvägg med tapet.
-Man kan sätta en skivsamling över en vägg eller göra en rutig vägg. Det går även att ta en playwoodskiva och klä den utanför hemmet och ställa den bakom soffan eller sängen. Det går lätt att byta färg på den. Har man en fondvägg med tapet går kanske bara åt en tapetrulle också, så det är ett billigt sätt att förnya. Kul också att fototapeter har kommit tillbaka. Det går att ta fyra-femåringarnas kladdteckningar och förstora dem och göra en fototapet.

Washitejp
Washitejp är en papperstejp som går att tejpa på väggar, dörrar och annat utan att det lämnar märken efter sig.
- Då kan man göra olika detaljer på väggarna och möblerna. Det går även att klä en möbel randigt med olika färger och sen ha klarlack ovanpå.
Sedan berättar hon hur hon och dottern tillsammans förnyade den gamla brödrosten med att klippa ut figurer i kontaktplast att dekorera den med.
- Den var gammal och ful men den rostade fortfarande bra så det här var bättre än att slänga den.

Våga mer färg
- Vitt är så tråkigt men visst är det fräscht. Det går att introducera färger lite lätt med mattor och textilier. Själv gillar jag att jobba med pasteller, skitiga pasteller.
Addera humor, lite färg och form på det, är Isabelle McAllisters tips.

Text: Annika Rådlund
Foto porträtt: Annika Rådlund Foto interiör: Isabelle McAllister

Isabelle tycker om att göra scenografilösningar till barnrum med hjälp av playwoodskivor. Här är det dotterns säng som förvandlats till en enhörning.

Alla pasteller passar ihop. Hemma har Isabelle målat med sotiga pasteller.

Möbler går att förändra för att få en ny funktion. En garderob blir en bokhylla om dörrarna tas bort.

Köksbänkar av mdf-skivor och lerspackel gör att de liknar betong och då går det att ha tunnare skivor än av riktig betong. Dessutom är det billigare. Grunda med primer och färgpigmentera spacklet till önskad nyans.

Isabelle förnyade den gamla brödrosten tillsammans med dottern. Så nu får den hänga med ett tag till.

Att göra sig av med gamla ärvda möbler kan ibland vara svårt, menar Isabelle McAllister. Men för att få ett eget personligt hem gäller det att rensa ut saker som inte passar in eller behövs i hemmet.
- Någon annan kanske blir jätteglad och har letat länge efter just en sådan möbel.
Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Bygg

Visa alla
Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Lindab TAK

Lindab TAK

Valde Cembrit vindskydd

Valde Cembrit vindskydd

Lister, inner- & ytterpanel

Lister, inner- & ytterpanel

Visa alla