Två hyreskontrakt på en lägenhet

Två hyreskontrakt på en lägenhet

Under Almelasveckan tas det upp en mängd olika ämnen, bland annat diskuteras boendefrågan. Ett förslag som kommer upp på tapeten är Alexandra Hagens idé med två hyreskontrakt på en lägenhet.

– Genom att dela bostad har fler råd att flytta hemifrån och vi skapar en ökad bostadstrygghet. Två hyreskontrakt på en lägenhet skulle öka intresset och attraktiviteten för en ny modell av kollektivboende, säger Alexandra Hagen, som är VD på arkitektföretaget White.

Med dagens bostadspolitik måste vi bli fler som delar på de bostäder som finns och på kostnaderna för våra bostäder, menar hon och förslaget kommer att presenteras under Under Whites seminarium Bostadsbyggandet- Det här håller oss vakna om nätterna.

– Sveriges större städer har samma problem som övriga storstäder i Europa och världen - bostäderna är få och dyra och därför har du inte möjlighet att få en egen lägenhet bara för dig själv. Jag menar att vi behöver utmana vår grundläggande struktur om hur vi bor och applicera det system som vi i alla tider haft med studentbostäder till att även omfatta vanliga hyreslägenheter.
Med den här idén hoppas Alexandra Hagen skapa intresse bland beslutsfattare och andra aktörer att utreda hur ett sådant system skulle kunna utformas.

– Genom att dela bostad och upprätta två kontrakt för en lägenhet har vi skapat ett nytt och hållbart sätt att lösa den pågående bostadskrisen som samtidigt ger en ökad bostadstrygghet och en ny bostadsmodell för kollektivboendet.
 

Under Almedalen lanserar Whites VD Alexandra Hagen idén med två hyreskontrakt på en lägenhet.
 

 

Almedalsveckan
1968 grundades Almedalsveckan av Olof Palme, i år firar Almedalsveckan 50 år och äger rum 1 till 8 juli 2018.

White är det tredje största arkitektkontoret i Europa. Företaget har 900 medarbetare på 13 kontor i Sverige, Danmark, Norge och England.

 

Av: Annika Rådlund Källa: White
Foto: Getty Images och White

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Bygg

Visa alla
Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Lindab TAK

Lindab TAK

Valde Cembrit vindskydd

Valde Cembrit vindskydd

Lister, inner- & ytterpanel

Lister, inner- & ytterpanel

Visa alla