AlltomBostad
 

Tvätta bilen rätt

Tvätta bilen rätt

Att tvätta bilen rätt minskar vår miljöpåverkan. En ny undersökning* visar att 26 % av bilägarna i Sverige, och hela 37 % av dem som bor i villa, tvättar bilen på gatan – samtidigt som nio av tio vet att det miljömässigt är det sämsta alternativet. Två av tre har dessutom nära till en biltvätt.

– Vi vill lära svenska folket att det spelar roll hur vi tvättar våra bilar och att naturen inte kan värja sig för de gifter som vi släpper ut. Det förorenade vattnet är helt enkelt inte bra för djur, växter, dricksvattnet eller för bad i sjöar och hav. Om jag som privatperson tar ansvar för hur jag tvättar min bil och vi är fler som agerar, då gör vi en stor insats för miljön, säger Anders Finnson, Miljöexpert Svenskt Vatten.

Det är lätt att göra rätt vid tvätt
1. Bäst är att tvätta på en biltvätt, helst en miljömärkt. Det går lika bra med en automatisk biltvätt som en gör det själv-hall. Där renas vattnet innan det släpps vidare. Använd miljömärkta bilvårdsprodukter.
2. Sämst ur miljösynpunkt är att tvätta bilen på gatan eller garageuppfarten så att vattnet med alla föroreningar rinner ner i en dagvattenbrunn och sedan rakt ut i närmsta vattendrag.
3. Om man inte har tillgång till en tvätthall är det minst dåliga att tvätta bilen på gräs eller grus. Då fastnar föroreningarna i det översta jordlagret medan vattnet fortsätter ned i marken och filtreras grovt innan det når grundvattnet. Markens organismer är tåligare än de som lever i vattnet, och markmiljön kan ofta binda eller bryta ned de föroreningar som spolats av från bilen.

 

Sämst ur miljösynpunkt är att tvätta bilen på gatan eller garageuppfarten. När vi tvättar bilen på gatan rinner vattnet rakt ner i våra dagvattenbrunnar och hamnar orenat i naturen.

* Undersökning kring vattenfrågor, Novus Opinion, 3-10 april 2014. Webbenkät, representativt och slumpmässigt urval.

Av: Annika Rådlund Källa: Mitt Vatten

Mitt Vatten

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår