Urban fägring

Urban fägring

På trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar på Stockholmsmässan presenterades vårens trädgårdsnyheter tillsammans med inspirationsutställningar. Årets tema var Urban fägring- Stad och trädgårdar möter växtliv och grönska. Betong och gråskalor tillsammans med naturens sköna gröna växtlighet.

Odlingsintresset har vuxit och och blivit en hobby även för de som saknar trädgård. I små krukor, på fasader och övergivna trädgårdsspår. I små krukor, på fasader och i trälådor odlar vi både ätbart, gräsgrönt och färgsprakande blommor. Men vi ser även det omvända. Det urbana flyttar in i våra trädgårdar i form av modern arkitektur, betong och gråskalor.

Rölunda gård hade skapat en mötesplats för alla i en urban miljö, med ett kretslopp där både hållbar odling, kompostering, djurhållning och matlagning spelade en viktig roll. De visade hur man både yteffektivt och tillgängligt kan odla både vertikalt och horisontellt.

Kanske är det konstrasten som många gillar, när stad, byggnader och hårda material möter grönska. Urban fägring helt enkelt.

Text och foto: Annika Rådlund

Kontrast mellan betong och det gröna. Att få bort ogräs mellan stenplattor kan vara ett hårt arbete, varför inte ta bort några plattor och skapa fler planteringsytor istället?

Bland betong och däck har det skapats grönska i form av nyfunna odlingsytor. Endast fantasin sätter gränser.

Odlingslådor i trä har målats grå för att öka kontrasten till det naturliga och det gröna. De är dessutom lätta att sköta om och de går att flytta.

En vägg har blivit skönt böljande med gröna vinrankor och lavendel på toppen. En träram med hönsnät och jord har monterats på väggen. Plantera vinrankorna innan och dra ut bladen genom nätet.

En höna har flyttat in! Buren har målats grå för att öka kontrasten mot det gröna gräset.

Det går att odla nästan överallt.

Gången har täckts med trasmattor och det grönskar i den trasiga stenläggningen.

En soptunna får agera blomkruka för några blommande Margueriter.

 

Nordiska trädgårdar
Montrarna var skapade av:
Urban odling av Stadsodling Stockholm
R
ölunda gård
A
strid Lindgrens Näs i Vimmerby

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Fler nyheter från

Visa mer Visa mindre

Produkttips

Related articles in Bygg

Visa alla
Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Lindab TAK

Lindab TAK

Valde Cembrit vindskydd

Valde Cembrit vindskydd

Lister, inner- & ytterpanel

Lister, inner- & ytterpanel

Visa alla