Uterummet blev hennes fristad

Uterummet blev hennes fristad

Växthus, oas och matsal. Ove och Åsa Edling Larssons uterum fyller många funktioner. Men det krävdes en allvarlig sjukdom för att de skulle göra verklighet av drömmen.

Solen skiner in genom glasfönstren som sträcker sig från golv till tak i Ove och Åsa Edling Larssons uterum i Järvsö. Vi besökte dem under en varm månad och det enda som hördes i rummet var porlandet från den lilla fontänen och det svaga suset från braskaminen i hörnet. De gröna växterna och de sparsamt utsmyckade väggarna bidrog till känslan av lugn.

-Min son tycker att det är för vitt här inne, men det är så jag vill ha det. Det ska vara ett rekreationsrum där man kan vara året runt och gå ner i varv. Tv:n är bannlyst härinne, säger Åsa Edling Larsson.
Hon och maken hade länge haft planer på att bygga ett uterum, för att kunna njuta av sommaren längre. Men det var först efter att hon drabbats av en stroke och bröstcancer som de kom till skott.
-Man jobbar mycket och tänker att man ska göra det sen. Men sen kanske aldrig kommer. Nu prioriterar vi annorlunda och tar en dag i taget. Det här har blivit vår oas, säger Åsa Edling Larsson som i dag är frisk.

Innan de började bygga hösten 2010 hade de ingen bestämd plan på hur det skulle se ut.
- Det är en process som pågått i mig flera år. Men vi hade inga ritningar från början. I stället har rummet vuxit fram och planerna ändrats flera gånger.
-Vi hade ett bra samarbete med snickaren, Brodin bygg. Under arbetets gång kunde jag ändra mig och säga att vi borde göra så här i stället. Det är ett under att han stod ut.

Från trägolvet strålar värme för kalla höst- och vinterdagar , braskaminen installerades bara för mysfaktorn. De vita screenmarkiserna skyddar samtidigt från solen de dagar då det är som varmast.
-De stoppar inte allt ljus, men hindrar från insyn. Utifrån ser man ingenting alls.
På golvet bredvid braskaminen står några krukor som är spraymålade med stenfärg. Genom att blanda gammalt och nytt i inredningen har Åsa Edling Larsson skapat den känsla hon vill ha och samtidigt lyckats hålla ner prislappen.
- Man behöver inte köpa allt nytt, det går att återanvända. Jag har mina föräldrars gamla bord och en stubbe som varit pappas. Jag vill att sakerna ska skapa minnen.

Tanken är att uterummet också ska fungera som växthus.
- Det är fortfarande i experimentstadiet. Jag har en avokadoplanta som börjat växa, men det har inte kommit några avokados än. I år blir också första vintern att övervintra blommor.

För Åsa Edling Larsson har uterummet blivit favoritplatsen i huset. Där äter hon frukost och middag med maken, läser eller sitter bara och njuter av lugnet.
- Det blev över min förväntan. Pricken över i:et var braskaminen. Om det fanns en kokplatta härinne skulle jag klara mig med det här rummet och toaletten.

Till andra som planerar att bygga ett uterum rekommenderar hon att inte göra som hon.
-Man ska göra tvärtom - tänka efter innan hur man vill ha det. Vad man ska ha rummet till, vad man vill ha och hur man ska göra för att få det.
 

Text och foto: Marie Bergström

Åsa Edling är nöjd med sitt uterum.
- Om det fanns en kokplatta härinne skulle jag klara mig med det här rummet och toaletten.

Åsa Edling Larsson har valt att hålla sig till gröna plantor.
-Jag tycker att det är vackrare än att ha blommande växter. Och så är det lite mer lättskött.

De stora fönstren gör att ljusinsläppet blir stort. Den vita interiören gör att rummet är ljust även under molniga dagar.

Krukorna på golvet är målade med stenfärg.

-Det är så härligt på morgnarna att slå upp dörrarna och sätta sig här med en kopp kaffe. Eller te för mig eftersom jag inte dricker kaffe, säger Åsa Edling Larsson.


Inredningen:
Screenmarkiser från Dittoskydd 
Fontänen är köpt på Rosehills 
Braskaminen kommer från Svenssons Bygg

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla