AlltomBostad
 

Vad är bioenergi?

Man kan svara på många olika sätt på den här frågan. I Svebios årsredovisning finns ett ”litterärt” beskrivande svar, se nedan. Man kan också svara med exempel på bioenergi. Det finns också flera officiella eller inofficiella definitioner.

Naturen är fantastisk, växterna använder solens energi för att bygga samman koldioxid och vatten till kolhydrater; växterna tar upp näringsämnen för att bygga proteiner, enzymer, vitaminer, fibrer, starka strukturer, stora träd eller vackra blommor. Växterna ger liv och föda till naturens alla djur. När de dör kan den energi växter och djur innehåller tas tillvara innan beståndsdelarna återvänder i naturens kretslopp. Det låter kanske högtravande men det är naturligt, så svårt och så enkelt. ”Bio” betyder liv, bioenergi är livets energi.

En del tror att bioenergi inte är en lika miljövänlig energiform som sol och vind. Det är fel. Bioenergin är lika mycket förnybar energi som sol, vind och vatten. Bioenergi kan ses som lagrad solenergi. Växterna omvandlar en del av solenergin till kemiska föreningar som kan användas vid ett senare tillfälle. Däremot kan människor ibland missbruka naturen på samma sätt som somliga bryter mot lagar och begår brott. Det är viktigt att vi har regelverk eller lagstiftning, så att vi kan vara trygga i att bioenergiproduktion sker på ett hållbart sätt.

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår