Vad beror konstig lukt i bostaden på?

Vad beror konstig lukt i bostaden på?

Många lukter i en bostad eller i ett sommarhus har med fukt att göra. Närmare bestämt när vissa material utsätts för fukt. Krypgrunden är ett vanligt ställe där en påtaglig lukt kan uppstå och många gånger är det tryckimpregnerat trä som vi reagerar på, men det finns även fler orsaker.

Många har kanske varit med om att när dörren till sommarstugan öppnas så finns där en avvikande lukt som sedan försvinner efter vädring. Väl hemma igen så kan lukten ha följt med väskor och kläder, något som sedan försvinner efter en tvätt. Konstig och avvikande lukt kan vara svår att veta både var den kommer ifrån och vad den beror på. Anticimex husexpert Mikael Aderskog berättar mer.

Han förklarar att på 70-talet så byggdes till exempel många hus med tryckimpregnerat trä användes i krypgrunden så träet inte skulle förstöras. Lukten av fuktigt tryckimpregnerat trä misstar många för mögellukt. Det kan finnas mögel där också, men det är oftast själva träet som luktar.

- Det kan kännas långt för en lukt att ta sig från krypgrunden till resterande delen av bostaden, men ofta tar den sig upp genom otätheter i golv och väggar. Detsamma gäller om den kommer från källaren. Att en lukt kommer från vinden är inte lika vanligt, eftersom varm luft stiger uppåt.

En plastmatta som ligger på en betongplatta med tillskjutande fukt underifrån kan också lukta, eller snarare är det limmet som luktar då det blir fuktigt. Det här kan vara besvärligt för en del människor, som kan drabbas av olika typer av obehag.

- Lukt kan också komma från döda djur, det är exempelvis inte helt ovanligt med möss i väggar i både sommarstugor och hus. De kan också ha dött i exempelvis krypgrunden under vintern och börjar lukta när värmen kommer. En liten mus luktar i ett par veckor.

 

Dålig lukt kan sitta kvar i kläder efter till exempel en vistelse i sommarhuset. Doften i textilier försvinner efter en tvätt.

Vad kan man då göra åt lukter?
- Vissa förordar antiluktsprejer eller ättika som suger åt sig lukten. Men det här är inte särskilt effektivt, ta istället reda på var lukten kommer ifrån. Har det med fukt att göra kan det vara aktuellt att använda sig av en avfuktare för att skapa ett torrare klimat. I vissa krypgrunder är lukten så stark från träet att det behöver bytas ut. Ventilation kan lösa vissa fuktproblem och åtgärda stillastående luft i bostaden. Våra tekniker träffar ofta rätt med sin näsa, men ibland krävs det en grundlig undersökning av inomhusmiljön, säger Anticimex husexpert Mikael Aderskog.

 


Av: Annika Rådlund Källa: Anticimex
Foto: Getty Images

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla